HOORN – De kop klinkt wellicht als een nieuwe film uit de Marvel Comic-reeks, maar heeft betrekking op de glamrock-metalband die tot een half jaar geleden door het leven gingen als de Rectum Raiders. Afgelopen vrijdag verzorgden zij weer een spetterend optreden in @Manifesto Hoorn in een tour die zij al sinds februari gezamenlijk doen met de Vlaamse metalband Fleddy Melculy.

De beide rockformaties toeren al maanden zeer succesvol door Nederland en België en een half jaar geleden zagen wij ze ook al tijdens de show in Podium Victorie te Alkmaar. Op dat moment speelde de band nog onder de naam Rectum Raiders, maar net als eerder tijdens de show op het Mixtream-festival in Heerhugowaard (zomer 2017) verklaarden de bandleden te twijfelen over de naam. Twee weken na het optreden in Alkmaar kwam er bij de VPRO dan ook een documentaire uit over de band, “Going Rectal” waarin de band niet alleen hun ambities uitspraken, maar tevens bekend maakte de naam te veranderen in de X-Raiders.

Qua show heeft de naamsverandering echter geen enkel effect want de rockers lieten ook in Hoorn weer zien een wervelend optreden neer te kunnen zetten. In het gezellig volgepakte Manifesto kwamen weliswaar een hoop bezoekers speciaal voor de Vlaamse act Fleddy Melculy, maar de X-Raiders wisten het publiek met hun set van het begin tot het eind te boeien en warm te draaien.

Hard, ruig en sexy
Vraag blijft of er in de vaderlandse hedendaagse muziek, waarin Nederlandstalige hiphop en robotstemmen de boventoon voeren nog animo is voor een glamrock-achtige band die net zo hard, ruig en sexy klinkt als men er uit ziet. De drie optredens die wij in de afgelopen veertien maanden inmiddels hebben mogen aanschouwen doen ons geloven dat de X Raiders op elk festival en poppodium een meerwaarde kan hebben. De passie en energie die alle bandleden uitstralen werken immers aanstekelijk op elk publiek.

In Hoorn speelde de band een set van tien nummers van zowel het debuutalbum als enkele nieuwe tracks die pas geleden zijn opgenomen in Hilversum. Na de vaste intro trapten ze af met “Chop Some Wood” en ging de menigte vervolgens al los met “Foxx (I’m in love), “G.R.I.N.D” en “Thus Spoke”. Van de nieuwe tracks viel “Fleshwolf” gelijk in goede aarde en na “Sexistence”volgden “Meat Market” en “Wasted”. “Het hitgevoelige “Boulanger” wordt bij elk optreden inmiddels opgezogen door het publiek waarna de band spetterend afsloot met “Into the Darkness” .

De ambities van de X Raiders reiken ver, en komen zij er aan sla dan niet op de vlucht, maar aanschouw het met een “open mind” en beleef het net zo energiek en losbandig als de band zelf doet.