HOORN - In het Wijkcentrum de Zaagtand organiseert een Russin Elena Matveeva-Abasi een cursus over Rusland. Tijdens 6 lessen vertelt ze over verschillende aspecten van het leven in haar vaderland. Zo komen er veel onderwerpen aan bod: de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis, bijzondere natuurgebieden, de volkscultuur en de wereldberoemde klassieke kunst en literatuur. Op zo’n manier probeert Elena met haar cursisten de lijnen te ontdekken tussen Nederland en Rusland. En ze hoopt daarmee meer overeenkomsten te vinden dan verschillen.

In mei 2013 bracht de liefde Elena naar Nederland. In Rusland woonde ze in de stad Jekaterinburg, waar ze communicatie gestudeerd en succesvol gewerkt heeft. Elena vertelt graag over Rusland omdat ze daardoor haar verleden beter leert begrijpen. “Het is bijzonder interessant om naar Rusland door ‘de Nederlandse bril te kijken” – zegt Elena, “Er komen steeds mooie ontdekkingen”.

Ook de geschiedenis van de Nederlands-Russische betrekkingen is heel interessant. Er valt zo veel te vertellen. Denk aan de stad Sint-Petersburg die naar voorbeeld van Amsterdam gesticht was of aan Anna Paulowna, een dorp in Nederland dat genoemd is naar een koningin-moeder en ook een grootvorstin van Rusland.

Op heel boeiende manier, met veel mooie beelden, persoonlijke verhalen van de uitgenodigde gastsprekers, een proeverij van Russische gerechten laat Elena haar cursisten kennismaken met Rusland. De cursus begint op woensdag 13 november in Wijkcentrum de Zaagtand. De kosten van de cursus zijn €73,- incl. thee en koffie. Aanmelden kan tot en met 2 november via de email info@ontdek-rusland.nl