HOORN - Op vrijdagavond 6 september organiseert het Westfries Museum bij de opening van het Cultuurweekend Hoorn drie interactieve sessies Samen Kijken=Meer Zien. Op zondag 8 september heeft het museum een kraam op de Cultuurmarkt en organiseert het activiteiten in het kader van YoungArt. De Halve Maen is 8 september in de haven aanwezig bij het waterspektakel Ren ‘m d’r over’.

Op de openingsavond van het Cultuurweekend Hoorn krijgen bezoekers van de Gouden Cultuur Proeverij in schouwburg Het Park een voorproefje van het nieuwe culturele seizoen. Het Westfries Museum laat alvast een tipje van de sluier zien van de niet te missen tentoonstelling ‘Koele Wateren’. Deze tentoonstelling brengt een oogstrelende selectie van veertig schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum. Vier eeuwen schilderkunst met water in de hoofdrol als vriend én vijand.

Samen Kijken=Meer Zien

Aan de hand van twee werken die tijdens Koele Wateren zijn te zien, kunnen groepjes bezoekers met elkaar in gesprek over wat ze zien. Samen Kijken=Meer zien, is precies wat het zegt. Je hoeft geen verstand te hebben van kunst. Liever niet zelfs en foute antwoorden bestaan niet. De interactieve sessies worden begeleid door CéCile Koenjer van het Westfries Museum. Ze duren ongeveer 20 minuten en zijn gratis. Er zijn sessies om 19.45, 20.45 en 21.45 uur. Aanmelden kan ter plekke.

Kunstmarkt en Young Art

Met zo’n 150 kramen, waaronder die van het museum, is de Hoornse Kunst &Cultuurmarkt op zondag 8 september één van de grootste van Nederland. De markt duurt van 12.00 tot 17.00 uur. Vast onderdeel van de Kunst & Cultuurmarkt is het programma Young Art op de Roode Steen. Dat begint om 13.00 uur. Rond het thema ‘Rembrandt’ kunnen kinderen zich hier uitleven in theater, zang, dans, tekenen, schilderen en knutselen.

Nieuwe Jan Haring

Om 14.30 uur gaat op het Houten Hoofd het waterspektakel Jan Haring ’Ren ‘m d’r over’ van start, geïnspireerd door de Slag op de Zuiderzee. Op het Hoornse Hop werd in 1573 de vijandelijke Spaanse vloot verslagen, wat leidde tot een ongekende bloei van de stad en regio. Jan Haring speelde een heldenrol door de Spaanse vlag uit de mast te halen. ‘Jan Haring Ren ‘m d’r over’ gaat op zoek naar de Jan Haring van 2019! VOC-museumschip De Halve Maen, een schip van de Gouden Eeuw, ontbreekt natuurlijk niet tijdens dit sportieve spektakel met onder andere het onderdeel mastklimmen. Kijk voor het volledige programma op cultuurweekendhoorn.nl

Welkom in de Gouden Eeuw

Het Westfries Museum in Hoorn is een museum van de Gouden Eeuw. Het is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Naast de vaste collectie presenteert het museum drie keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling. In 2019 staat het tentoonstellingsprogramma in het teken van 400 jaar Batavia.

Kijk voor meer informatie op wfm.nl