HOORN - Het is in 2018 precies 400 jaar geleden dat Willem IJsbrantsz. Bontekoe met zijn schip 'Nieuw Hoorn' uitvoer richting Batavia. Het schip zou er echter nooit aankomen......Bontekoe zal aan het eind van deze nostalgische havenwandeling 'zelf' vertellen over de avonturen op zijn verre reizen en hoe hij deze schipbreuk overleefde.


De Europese handel
Bontekoe nam als 20-jarige als schipper het stokje over van zijn vader op het vrachtschip ‘De Bontekoe’. Met steeds grotere schepen vervoerde hij vracht door heel Europa. In 1618 maakte hij de overstap naar de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het scheepsjournaal dat hij maakte van een van deze reizen was de inspiratie voor het avonturenboek ‘De scheepsjongens van Bontekoe’ van Johan Fabricius.

De gidsen van Oud Hoorn leiden wandelaars tijdens deze rondleiding door de straten en langs de locaties, die naar de Europese handel verwijzen. Menig pand in Hoorn heeft nog een gevelsteen met daarop de namen van Europese steden waar Hoorn handel mee dreef. Veel straatnamen, met name in het havengebied verwijzen naar producten die op die kade aan wal kwamen.

Alvast een voorproefje op het turbulente leven van Bontekoe? Lees hier meer op de site.

De Oud Hoorn Bontekoewandeling start vrijdagavond 18 mei om 19:30 op de Roode Steen. Deelname is gratis. Ga voor meer informatie naar www.oudhoorn.nl