HOORN - In het najaar van 2023 brengt Ars Musica het programma ‘Wonderkind Felix’ naar 11 podia in heel Nederland. In het programma staan de jeugdcomposities van Felix centraal evenals werken van componisten die hem inspireerden. Ars Musica werkt hiervoor samen met verteller David Prins van Muziektheater Hollands Diep. Het programma staat onder leiding van dirigent Patrick van der Linden. Zaterdag 30 september in de Oosterkerk. Kaarten zijn nu te koop.

Het concert ‘Wonderkind Felix’ vormt het tweede deel van het zevenjarige project over het leven, het werk en de wereld van de componist Felix Mendelssohn Bartholdy. Met dit project heeft Ars Musica een unieke benadering gekozen om klassieke muziek toegankelijk te maken voor alle generaties. In een dynamische opstelling musiceren zowel het koor als het orkest uit het hoofd.

‘Wonderkind Felix’ vertelt het verhaal van een jong muzikaal genie Felix Mendelssohn, wiens buitengewone talent de harten van de luisteraars raakt. Het voert mee naar zijn diepste gedachten, muzikale inspiratiebronnen, buitenlandse reiservaringen en eerste meesterwerken. De concertbezoekers zullen versteld staan van de virtuoze sprankelende ‘Eerste Symfonie’, geschreven door een 14-jarige en begrijpen met het luisteren naar de cantate ‘Wer nur den lieben Gott lässt walten’ waarom Europa zo eensgezind was in haar lof voor deze wonderlijke jongeman. Koor en Orkest van Ars Musica nemen het publiek mee op een muzikale reis door verschillende tijdperken en genres in een meeslepende uitvoering.

Het verhaal achter de componist Om het publiek meer inzicht te geven in het werkproces van de zeer jonge Felix, zal David Prins als verteller niet alleen de muziekstukken introduceren, maar ook achtergrondinformatie geven. Hiervoor worden brieffragmenten van en aan Felix gebruikt, waardoor het publiek een dieper begrip krijgt van de muziek en het verhaal achter de componist.

De concertreeks wordt uitgevoerd door het Ars Musica Orkest, het Ars Musica Concertkoor en Patrick van der Linden als dirigent. Het concert duurt 90 minuten.
Masterclass door leerlingen van Muziekschool Boedijn door Patrick van der Linden, dirigent Ars Musica

Tijdens de samenspeelweken van Muziekschool Boedijn, eerder dit jaar, hebben leerlingen ensembles gevormd die wekenlang hebben gerepeteerd naar een afsluitende uitvoering tijdens de Hoornse Stadsfeesten in de Noorderkerk.

Vier van deze ensembles mogen een Masterclass volgen bij Patrick van der Linden, de dirigent van Ars Musica. De masterclass wordt gegeven op zaterdag 30 september van 11.00-13.00 uur in de Oosterkerk in Hoorn. Daarna gaan de leerlingen samen met de orkestleden van Ars Musica twee stukken instuderen. Ze gaan dit uitvoeren om 15.30 uur tijdens de opening van het concert van Ars Musica in de Oosterkerk.

De deelnemers aan de masterclass zijn:

Het Clara Schumann Pianotrio, bestaande uit: Florien Groenewegen, cello; Else Blom, viool en Per John, piano. Zij spelen: Pianotrio, Clara Schumann, in g mineur deel 1, Allegro Moderato.

Onder leiding van docenten: Frank Heerze en Jean-Luc Vriend.

Vioolkwartet met piano continuo, bestaande uit Roos Prins, Jia Jing Yu, Abigail Luhrmann, Douwe van der Sman, viool; Jia Jie Yu, piano. Zij spelen: Concerto Grosso in d mineur, A. Vivaldi. Onder leiding van docent: Frank Heerze


2 piano duo’s, onder leiding van Irina Zarya
Concert, Juri Znatakov.
Deel 1, door Jolie Visser en Jia Jie Yu
Deel 2, door Jia Jie Yu en Maartje Suiker
Deel 3, door Jolie Visser en Jia Jie Yu
Deze drie jonge pianisten hebben al twee keer meegedaan tijdens het Piano Festival in Amsterdam. Ze treden vaak samen op.

Fluitensemble De Nieuwe Toonsoort, 9 fluitisten onder leiding van Saskia van der Hall.
Zij spelen Scherzo in d mineur, S. Rachmaninov, arr. Jeroen Bron

De gemeente Hoorn subsidieert de masterclass en het Concert van Ars Musica.

Meer informatie

Meer informatie over Wonderkind Felix en tickets is te vinden op de website van Ars Musica.
De concertreeks ‘Fantastische Felix’ in het najaar van 2022 kende een succesvolle start van de meerjarige programmering omtrent Felix Mendelssohn Bartholdy. Zie hiervoor https://www.youtube.com/watch?v=4eXJd-9S1K4