HOORN - Op donderdag 30 augustus heeft de Amerikaanse ambassadeur Dhr. Pete Hoekstra meegezeild met de Halve Maen van Enkhuizen naar de thuishaven Hoorn. Enkele dagen daarvoor kwam deze mogelijkheid voor de ambassadeur in beeld om met een select gezelschap van familie en vrienden mee te varen op deze unieke gelegenheid. De Ambassade heeft verzocht deze reis geen publicitaire aandacht te geven zodat er vol genoten kon worden van een ontspannen en informele sfeer aan boord.

De ambassadeur en zijn gezelschap hebben een mooie zeiltocht gehad, zo spreekt ook uit zijn eigen reactie: “We all agree. What a wonderful evening! Great folks! Great food! Great fellowship! Beautiful weather! Great boat! Great sail! Thanks for a beautiful evening! Peter Hoekstra, Ambassador to the Kingdom of the Netherlands.”

De Halve Maen en Amerika
De Halve Maen heeft een bijzondere band met Amerika. In 1609 ging de Engelsman Henry Hudson met zijn zestien koppige bemanning aan boord van de Halve Maen, in opdracht van de VOC kamer Amsterdam, op zoek naar een nieuwe route naar Oost-Indië. Omdat de Noord-West passage onbereikbaar was, zette hij het zeil richting de Nieuwe Wereld. Een doorgang daar heeft hij niet gevonden, maar zijn ontdekkingsreis en de mogelijkheden voor handel met de First Nations, zijn het begin van Hollanders over zee. Op het in het scheepsjournael beschreven eiland Mana Hatta, werd later Nieuw Amsterdam gesticht.

In oktober opnieuw naar Enkhuizen
De Halve Maen was in het kader van theaterstuk De Ontdeckingh in Enkhuizen. In de Gouden Eeuw maand oktober, zal de Halve Maen opnieuw in Enkhuizen aanliggen, dit keer voor een groot educatief project. Scholen en buitenschoolse opvang kunnen een rondleiding boeken via annemarie@halvemaenhoorn.nl of bellen met 06-22690540