MEDEMBLIK - Vele ambachtslieden komen dit weekend naar het Stoommachinemuseum in Medemblik om hun ambacht te tonen. Zo zijn er demonstraties met houtdraaien, tingieten, mandenvlechten, midwinterhoornbouwen, leerbewerking, weven, (edel)smeden en nog veel meer. Ook zijn er ambachtelijke producten te koop zoals honing van de imker, bakmixen van de molen, biologische jam, homemade pindakazen, Drentse kniepertjes en pannenkoeken van molen De Herder.


Stanley stoomauto
Zondag mag een (beperkt) aantal bezoekers instappen in één van de twee prachtige Stanley stoomauto’s van Bob Bruin voor een vorstelijk ritje over de dijk naar Medemblik. De auto’s uit 1919 halen nog altijd een topsnelheid van 100 km per uur.

Leuk voor jong en oud
Bij de tinnegieter mag je tegen een kleine vergoeding een tinnen figuurtje gieten en bij de houtdraaier (zondag) een houten tol draaien en je eigen springtouw slaan. Of schuif zaterdag aan bij de leuke (gratis) workshop schilderen en maak je eigen kunstwerk.

Alles wat draaien kan, draait
Zowel binnen in het museum, alsook buiten in de machinetuin draaien de machines. Zo tilt de stoomhijskraan hele boomstammen op de stoomraamzaag en hoor je de draaiende emmers van de kolengestookte baggermolen al van ver.

Museumrondvaarten
Schipper Rob Smak van de Koggevaarder neemt je in een klein uur mee op een prachtige vaartocht langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Tarieven combinatietickets museumbezoek én rondvaart: kinderen 5 tot 12 jaar € 12,50, vanaf 13 jaar en volwassenen € 15. Museumkaarthouders betalen € 8 p.p. Vertrektijden zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00 en 14.00 uur. Reserveren via 0227 544732.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik. Tel: 0227 544732 / www.stoommachinemuseum.nl Openingstijden: 10 tot 17 uur.

Toegangsprijzen:
Kinderen (5 - 12 jaar) € 6,00
Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar € 9,00 Museumkaart gratis