HOORN - Vereniging Oud Hoorn verzorgt op vrijdagavond 19 mei om 19.30 uur vanaf het Kerkplein de eerste zomeravondwandeling van dit seizoen. Deelname is gratis. Vereniging Oud Hoorn krijgt geen subsidie en werkt alleen met vrijwilligers. De opkomst bij onze activiteiten is volledig afhankelijk van de promotie in de lokale media. Ik hoop dat u over onze activiteit wilt berichten.

Historische rondleiding; Zorg om besmettelijke ziektes

De coronapandemie is bepaald geen pretje, maar nog altijd blijft het aantal doden ver achter bij dat van de Zwarte Dood die in zes jaar tijd de helft van de Europese bevolking het leven kostte. In Hoorn stierven tijdens een pestuitbraak soms wel 30 mensen per dag. Pestbuilen konden zo groot worden als appels. Ze werden omzwachteld met een papje van ui en witte mosterd en na drie dagen opengesneden. Mits de patiënt ondertussen al niet was overleden aan behandelingen met bloedzuigers en aderlatingen. Zieken werden weliswaar in het St. Jans Gasthuis in Hoorn verzorgd maar van genezing was geen sprake. De gidsen van Vereniging Oud Hoorn nemen u graag mee langs locaties die herinneren aan de gezondheidszorg van weleer.

Quarantaine en afstand houden

Al vroeg besefte de Hoornse overheid dat mensen met een besmettelijke ziekte afgezonderd moesten worden om uitbreiding tegen te gaan. Patiënten bleven thuis in quarantaine, ramen en deuren werden dichtgehouden en als waarschuwing hing er een kransje van stro bij de voordeur. Alleenstaande - en dakloze stadsgenoten werden in geïsoleerde locaties aan de rand van de stad verzorgd; bijvoorbeeld in het pesthuis op ’t Jeudje en vanaf begin 17e eeuw aan Veemarkt. Mensen met lepra leefden in een apart leprozenhuis buiten de stadswal aan het Keern. Zij mochten de stad alleen in als ze lawaai maakten met een houten klepper en gekleed gingen met een witte doek om hun hoofd. Horinezen wisten dan dat ze afstand moesten houden.

Wandel mee met Vereniging Oud Hoorn en verbaas u over de bloederige behandelmethoden, de bijzondere medische inzichten en de wonderlijke genezing van vrouw Lubbe.

De wandeling over de zorg en de omgang met besmettelijke ziektes start vrijdagavond 19 mei om 19.30 uur vanaf het Kerkplein in Hoorn. Deelname is gratis.