HOORN - Vereniging Oud Hoorn verzorgt op vrijdagavond 16 juni om 19.30 uur vanaf de Roode Steen een historische rondleiding over het Grote Noord. Deelname is gratis.

Vereniging Oud Hoorn krijgt geen subsidie en werkt alleen met vrijwilligers. De opkomst bij onze activiteiten is afhankelijk van promotie in de lokale media. Ik hoop dat u over onze activiteit wilt berichten.

Onder en boven het Grote Noord

Kijk samen met de gidsen van Oud Hoorn ook eens boven de etalages aan het Grote Noord in Hoorn en verbaas u over de rijke historie die achter de gevels schuilgaat.

Het Grote Noord bestond al als een polderdijkje voordat de eerste bewoners hier neerstreken. Restanten van de eerste huisjes gebouwd met wilgentenen en riet, bevinden zich op 4 meter diepte onder de huidige etalages. De rijke historie van het Grote Noord zien we tegenwoordig terug in een grote diversiteit aan geveltypen. Moderne etalages worden bekroond door enkele trapgevels uit de Gouden Eeuw of door de klokgevels en rechte daklijsten die een eeuw later in de mode kwamen. De meeste bovengevels herinneren echter aan een eeuw geleden toen na een periode van verval de economie in Hoorn weer aantrok. De plaatselijke middenstand deed goede zaken en veel woonhuizen werden omgebouwd tot winkel of werkplaats. Architecten maakten van de gevel en vooral de etalage, een mooi visitekaartje. Meneer de Flart bijvoorbeeld was zo succesvol met de verkoop van korsetten, kousen en jarretels dat hij zeven jaar na vestiging op het Grote Noord, al een nieuwe hoekgevel liet ontwerpen in Amsterdamse Schoolstijl.

Kleinschalige nostalgie

Verrassende verhalen over de kleinschalige middenstand in de vorige eeuw zorgen voor een nostalgische noot. Ontdek bijvoorbeeld hoe twee circusartiesten een schoenlapperij tot sterrenrestaurant transformeerden. Notabene in het pand waar in 1577 Charlotte de Bourbon met de 10-jarige Maurits logeerde. Menig brugklasser heeft in het pand met de bronzen arend z’n boekentas uitgekozen. Of was u een van de zaterdaghulpen die naar Gebroeders Eijken werd gestuurd om het plintenladdertje te halen?

De Grote Noord wandeling start vrijdagavond 16 juni om 19.30 uur vanaf de Roode Steen. Deelname is gratis.