HOORN - Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Stichting Netwerk organiseert op elke tweede woensdag van de maand, startend op 11 september aanstaande, het Repair Café.

In wijkcentrum Kersenboogerd aan de Brederodegracht 1, draait het op elke tweede woensdag van de maand allemaal om repareren. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om u gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig.


Hoe gaat het in zijn werk?

Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, wil Stichting Netwerk bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, zegt Maria van Nuland, social werker bij Stichting Netwerk. "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen."


Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Maria van Nuland: "Als je samen met een, tot nu toe, onbekende buurtgenoot een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders wanneer je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt."

Maria van Nuland wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. "Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk."

www.netwerkhoorn.nl, www.repaircafe.nl