HOORN - De coronacrisis heeft een grote impact op de wijkcentra in Hoorn. Voor de medewerkers en vrijwilligers maar bovenal voor de wijkbewoners die gewend waren om andere bewoners te ontmoeten op een laagdrempelige en vooral spontane manier in de wijkcentra. Wethouder Kholoud al Mobayed bracht afgelopen donderdag een bezoek aan wijkcentrum Grote Waal om te zien hoe de coronamaatregelen zijn doorgevoerd sinds de aangepaste opening op 1 juni en om te praten met medewerkers over hoe zij de afgelopen periode hebben beleefd en hoe de nabije toekomst eruitziet.


De wijkcentra zijn sinds 1 juni weer open voor bezoekers die voor de coronacrisis deelnamen aan bepaalde activiteiten. In de praktijk betekent dit dat deze deelnemers worden gebeld door de activiteitenbegeleider met de vraag of zij op gepaste wijze willen deelnemen aan activiteiten. Maximaal 30 bezoekers kunnen tegelijkertijd aanwezig zijn in de wijkcentra met anderhalve meter afstand tot elkaar. Op de grond is de looproute uitgezet en wordt men op verschillende plekken herinnerd aan de afspraken rondom de coronaregels. Elke zaal is voorzien van desinfecterende handgel en ingericht op het maximum aantal bezoekers om anderhalve meter afstand te kunnen houden.

Bij binnenkomst reageert wethouder Kholoud el Mobayed opgelucht:
“Eindelijk kan ik ook weer eens tussen de mensen zijn. De energie is toch anders als je digitaal vergadert. Ik mis het om mensen face- to-face te zien.”

Tamar Steens-Jumelet, coördinator wijkcentrum Grote Waal vertelt:
“Daar zijn wij het mee eens. Dat bewoners nog niet spontaan binnen kunnen komen voelt erg onnatuurlijk.
We zijn een wijkcentrum dat zich juist richt op sociale ontmoeting en zijn laagdrempelig voor bewoners om naar toe te gaan.
Het is zo’n groot gemis voor zowel de medewerkers als de bewoners om hen niet te mogen ontvangen.”


Liam Wijngarte, zakelijk leider wijkcentrum Grote Waal vult aan: “Op sociaal niveau is de coronacrisis écht een verlies. Veel bezoekers die maandenlang thuis hebben gezeten,
weten nu ineens niet meer wat ze moeten zeggen omdat het contact is verwaterd. Dit moet echt weer opgepakt worden om vereenzaming te voorkomen.
Maar ook wij missen het contact met de bewoners en willen juist graag onder de mensen zijn. Gelukkig komt het nu weer een beetje op gang. Ondanks de maatregelen gaan
we altijd lachend naar ons werk en zijn we gezond, dat blijft het belangrijkst.”

Buurtmoeder Nazan Acar ervaart dat vele moeders de activiteiten en het contact missen. Nazan belt geregeld met de moeders met een niet Nederlandse achtergrond om te vragen hoe het gaat.
Ze merkt dat er veel angst heerst om ziek te worden, ook omdat er in hun moederland strengere lockdown regels zijn dan in Nederland.
Sinds 1 juni zijn er wel al kleine groepjes moeders bij elkaar gekomen en zijn de Nederlandse taallessen weer gestart. Deze blijken hard nodig want de kennis is na maanden weer weggezakt.

De 89-jarige wijkbewoner Tinus die langskomt voor zijn koffieochtend komt vrolijk binnen: “Ik ben zo blij weer mensen te kunnen zien en spreken. Ik heb dit echt nodig, zowel mentaal als fysiek.”

Zomer in Hoorn
In plaats van het geannuleerde timmerevenement Huttendorp Hoorn heeft Netwerk in samenwerking met Team Sport van gemeente Hoorn en De Blauwe Schuit een zomerprogramma opgesteld met zo’n 120 activiteiten voor 4 t/m 18 jarigen. Van kinderkoken en sprookjesdagen tot aan kickboksen en lasergamen. Bijna alle activiteiten zijn gratis. Kinderen kunnen zich aanmelden via www.sportencultuurhoorn.nl.

El Mobayed: “Ik krijg een heel goed gevoel hier, ondanks de coronamaatregelen en regels. Jullie maken er écht het beste van en hebben een groot hart voor de mensen. Geweldig!” www.netwerkhoorn.nl