WEST FRIESLAND - De N23 Westfrisiaweg moet uiterlijk 18 december van dit jaar open gaan voor het verkeer. Dat blijkt uit stukken in het bezit van NH Nieuws. Mocht de weg tussen Alkmaar en Enkhuizen dan nog niet af zijn, dan volgt een torenhoge boete voor de aannemer.

Overal waar je langs het traject rijdt wordt bijna wel gewerkt. "We zijn op bijna dertig plekken tegelijk bezig", zegt Harry Michels, omgevingsmanager van de Provincie Noord-Holland. "En dat is zeker niet makkelijk. De uitdaging is om het verkeer door te laten gaan, maar aannemer Heijmans heeft een goed plan. Dat geeft soms wel overlast, maar alles loopt volgens plan."

Ruim 130.000 euro boete per dag

Een vertraging kan ook niemand zich meer permiteren. Voor iedere dag dat de weg later wordt opgeleverd moet aannemer Heijmans 132.990 euro betalen, zo valt te lezen in de laatste overeenkomst van exact een jaar geleden. Een boetebedrag dat kan oplopen tot maximaal ruim 15 miljoen euro. Maar ook de Provincie kan zich politiek gezien eigenlijk geen tegenslag meer veroorloven.

En daar hoeft niemand zich zorgen om te maken, als we Michels mogen geloven. "Ik durf geen datum te noemen, maar de weg gaat op het eind van het jaar open voor het verkeer. Ik hoop dat het eerder wordt, maar voorlopig houden we het op 18 december van dit jaar. Later wordt het niet!"