HOORN - De deuren van het Westfries Museum openen zich op 2 juni weer voor publiek. Het museum van de Gouden Eeuw in Hoorn heeft zich de afgelopen weken gedegen voorbereid om bezoekers veilig te kunnen ontvangen. Zo kan iedereen weer genieten van de vaste collectie én de inspirerende tentoonstelling 'Janssens & Koerten | Geknipt voor de kunst'. Als aftrap vindt op zondagmiddag 24 mei een online talkshow plaats met kunstenaar Eline Janssens. Zij maakte ook een speciaal kunstcadeau voor de actie 'Word Vriend van het Westfries Museum. Juist nu!'.


Directeur Ad Geerdink is blij dat het Westfries Museum zijn deuren weer kan openen voor publiek. "Dat is waar wij voor staan: het bewaren en delen van de verhalen en schatten uit de Gouden Eeuw. Dat zijn we de afgelopen weken online blijven doen, maar iedereen die graag in een museum komt, weet dat de beleving van het bezoek je even optilt uit het dagelijks leven. Dat kan nu weer, en we ontvangen iedereen met groot enthousiasme."

Veiligheid voorop
Ad Geerdink benadrukt dat het waarborgen van veiligheid voor bezoekers en medewerkers een eerste vereiste was om weer open te gaan. Met speciale routes in het museum, extra hygiënemaatregelen en een tijdslot is dit gerealiseerd. Het betekent wel dat bezoekers voortaan vooraf online een entreekaartje moeten reserveren, ook als museumkaarthouder. (Kaartverkoop via het reserveringssysteem is vanaf eind mei mogelijk.) Zo kan de hoeveelheid bezoekers die op dezelfde tijd in het museum zijn, gereguleerd worden tot maximaal 48. Met de speciale routes door de 25 stijlkamers van het Westfries Museum is er dan alle ruimte om inspiratie op te doen bij de vaste Gouden Eeuw-collectie en de tijdelijke knipkunst-tentoonstelling. Deze expositie genaamd 'Janssens & Koerten | Geknipt voor de kunst' is verlengd tot 10 januari 2021. Dat biedt zoveel mogelijk bezoekers de kans om de tentoonstelling toch te kunnen komen bekijken en gebruik te maken van het ruime aanbod knip-activiteiten die speciaal voor de tentoonstelling ontwikkeld zijn.

Witte duiven voor de ramen
Vier dagen nadat de tentoonstelling geopend was, moest 'Janssens & Koerten | Geknipt voor de kunst' namelijk noodgedwongen al sluiten. Voor kunstenaar en samensteller van de expositie Eline Janssens een zware tegenvaller. Maar het Westfries Museum maakte online knipworkshops met Eline in de hoofdrol en startte de actie 'Knip een duif voor een held'. Achter vele ramen in Hoorn (en ver daarbuiten) prijken witte duiven als symbool van dank, hoop en moed. Eline Janssens is verheugd dat de bezoekers alsnog de tentoonstelling kunnen bezoeken. Daarover, en over de achtergrond van knipkunst door de eeuwen heen, vertelt ze op 24 mei om 16.00 uur in de online talkshow die geleid wordt door Henk Tameling, voorzitter van 'De Vrienden van het Westfries Museum'. Deze talkshow wordt uitgezonden via een livestream op de Facebookpagina van het Westfries Museum. www.facebook.com/westfriesmuseum/

Actie: 'Word vriend van het Westfries Museum. Juist nu!'
Naast Eline Janssens komt ook Ad Geerdink aan het woord in de uitzending. Henk Tameling: "Het museum is - net als vele andere organisaties in de kunst- en cultuursector - in zwaar weer terechtgekomen. Als 'Vrienden van het Westfries Museum' organiseren wij daarom deze online talkshow, wat meteen de kick-off is van de actie: 'Word Vriend van het Westfries Museum. Juist nu!'. Heel bijzonder: door vriend te worden van het museum à 30 euro per jaar steun je niet alleen het museum 1,5 jaar, maar krijg je ook een gratis rondleiding door Eline Janssens. Doneer je € 60 of meer dan krijg je ook nog eens kunst cadeau. Eline Janssens ontwierp speciaal voor deze vriendenactie een serie kleine porseleinen kunstwerken. We hopen dat veel mensen het museum een warm hart toedragen nu er de komende tijd veel minder bezoekers dan anders naar binnen kunnen. Daar zijn vrienden immers voor, ze helpen je uit de nood."

Talkshow zondag 24 mei om 16.00 uur gratis via: www.facebook.com/westfriesmuseum/

Kaartverkoop (alleen online) vanaf eind mei via: www.wfm.nl

Actie 'Word Vriend van het Westfries Museum. Juist nu!' www.museumvriend.nl