HOORN - Ontdek gisteren, dan begrijp je vandaag beter. Daarom koppelt het Westfries Museum graag het verleden aan het heden, zeker voor de jeugd in Hoorn en omstreken. Omdat het museum vanaf 1 januari 2023 een aantal jaren sluit vanwege een grootscheepse verbouwing, is er nu het 'Museum in de Klas-project'. En buiten school om is er voor nieuwsgierige kinderen in het museum zelf een speciale collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit vanaf september. Meer weten over lucht en wind? Schrijf je dan nu in.

Nieuwsgierige kinderen kunnen vanaf september in het Westfries Museum terecht voor de eerste collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit. De drie superleuke en interessante lessen op zondag gaan over lucht, wolken en wind. Dit sluit mooi aan bij de tentoonstelling 'Hoge Luchten', met schilderijen van het Rijksmuseum, te zien in Westfries Museum van 6 augustus tot en met 27 november 2022. In de collegereeks vertelt een meteoroloog je hoe je het weer kunt voorspellen aan de hand van wolken, en wat luchten op (oude) schilderijen ons zeggen. Samen met een filosoof ga je filosoferen vanuit de lucht. Hoe hoog kun jij denken? Stel je eens voor dat je hoog in de lucht zou vliegen als een vogel... In het laatste college leert een wetenschappelijk onderzoeker bij het KNMI je alles over de wind. Waarom waait de wind? Waarom waait het op de ene plaats hard en op de andere plaats helemaal niet?

Lessen in het museum

De lessen van de MuseumJeugdUniversiteit worden gegeven in het Westfries Museum zelf en zijn voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar. Er zijn drie colleges op zondag vanaf 11.00 tot 12.00 uur. Er is beperkt plaats, dus geef je snel op! De kindercolleges zijn alleen toegankelijk voor kinderen.

Of liever museumles in de klas?

Zin in een museumles met de hele klas, maar lukt het niet om met zijn allen naar het Westfries Museum te gaan? Dan komt het museum gewoon de klas in met het nieuwe 'Museum in de Klas-project'. Dit bestaat uit een bouwknutselplaat (vormgegeven door Papier Souvenir) waarmee je zelf je eigen museum kunt bouwen en inrichten. Welke schilderijen en voorwerpen kies jij in jouw eigen Westfries Museum? Bij de bouwplaat hoort een serie filmpjes met 'Wist je Datjes' door de 'meester van het Museum' Eugene Bakker. Hij vertelt je de mooiste verhalen bij de verschillende museumvoorwerpen uit je bouwknutselpakket. Ook geeft Eugene persoonlijke denkopdrachten of een vraag om samen met de klas over na te denken.

Maak je eigen museum

Kom je daarna met de klas op bezoek in het museum, dan vertelt Eugene nog meer spannende en aanvullende verhalen. Maar lukt een live bezoek aan het museum nu niet, dan kan de klas via een livestreamsessie toch nog het museum in, en komt meester Eugene via het digibord op school. Natuurlijk kan de klas dan vragen stellen. Het Westfries Museum maakt zo een heel speciaal online bezoek op maat voor elke school in Hoorn, de regio of daarbuiten. Voor slechts 10 euro per klas kun je uitpakken met dit lespakket, met daarin een bouwknutselplaat voor elke leerling.

Meer informatie en boekingen: www.wfm.nl/educatie en educatie@wfm.nl. (Dit project is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Kickstart Cultuurfonds.)