HOORN - Verborgen parels, zo noemt het Westfries Museum de stukken die vanaf morgen in Hoorn te zien zijn. Het gaat om een unieke tentoonstelling van werken uit het depot van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het schilderij De zandschipper hoort thuis in het Rijksmuseum, maar is vanaf morgen dus te zien in Hoorn. "Het is een reis door landschappen die er niet meer zijn of bijna niet meer zijn", vertelt Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum.

Verborgen parels
De tentoonstelling Lage Landen is een samenwerking tussen vier stadsmusea en het Rijksmuseum in Amsterdam. De werken komen uit het depot van het Rijksmuseum, maar dat betekent niet dat het om afdankertjes gaat. Integendeel. "Het zijn verborgen parels", zegt Geerdink. "De kwaliteit van het depot is fantastisch en dat we daar zelf de werken konden uitkiezen, is natuurlijk een enorm voorrecht."

De reizende tentoonstelling is een nieuw hoogtepunt voor het Westfries Museum, dat in 2016 en 2017 al topjaren beleefde. Gestolen werken kwamen terug vanuit Oekraïne. Als klap op de vuurpijl kreeg het museum vorig jaar een enorme erfenis van de Heemsteedse kunstverzamelaar Frans le Cocq d'Armandville. De landschappen uit die collectie zijn onderdeel van de nieuwe tentoonstelling en voor het eerst in het museum te zien.

De huidige tentoonstelling is het eerste deel van een vierluik. Dus de komende jaren komen er nog meer topstukken uit het Rijksmuseum naar Hoorn.