HOORN - Het Westfries Museum heeft in 2018 bijna 42.000 bezoekers getrokken, iets meer dan het jaar ervoor. VOC-museumschip de Halve Maen sloot het jaar af met 19.651 bezoekers, 6.500 meer dan in 2017. De Halve Maen had nog niet eerder zoveel bezoekers.

Sinds 2015 is sprake van een structurele bezoekersstijging. Het aantal mensen dat jaarlijks het museum bezoekt is stabiel. Het museum heeft nu al een aantal jaren een bezoekersaantal van rond de 41.000. In 2018 was de tentoonstelling Lage Landen, met werken uit de collectie van het Rijksmuseum de grote topper. Ruim 16.000 mensen bezochten ondanks de hete zomer de tentoonstelling en waardeerden deze met een 8.

Halve Maen
Voor de Halve Maen is het een recordjaar qua bezoekersaantallen, sinds haar komst naar Hoorn in 2016. Grote topper hier was de deelname aan Sail Kampen in april. Ruim 5.000 mensen bezochten toen het schip. In schoolverband maakten ruim 3.000 leerlingen kennis met het schip.. Het Westfries Museum ontving ruim 4.000 leerlingen.

Buitenlandse bezoekers
Het museum heeft in 2018 gedurende een lange periode de herkomst van de buitenlandse bezoekers bijgehouden. Met stip bovenaan staan onze oosterburen, de Duitsers. Op de tweede plek staan Amerikaanse bezoekers, gevolgd door bezoekers uit Engeland en Frankrijk.

Tevreden
Directeur Ad Geerdink van het museum is dik tevreden met de jaarcijfers. 'De zomer is traditioneel de periode waarin we de meeste bezoekers hebben. Ondanks de warme zomer hebben we ons bezoekersaantal op peil gehouden. De prachtige tentoonstelling 'Lage Landen', met werken uit het Rijksmuseum, heeft daar zeker aan bijgedragen. Eind 2019 krijgen we het vervolg erop: Koele Wateren. Ook van deze tentoonstelling verwacht ik veel.'

Jaar van de Gouden Eeuw
Het museum hoopt in 2019 ook te profiteren van de promotie van Hoorn als Stad van de Gouden Eeuw. Het museum speelt daarin zelf een belangrijke rol. 'Op 30 mei is het precies 400 jaar geleden dat op initiatief van onze stadgenoot Jan Pieterszn Coen aan de andere kant van de wereld de nieuwe stad Batavia werd gesticht. Ter gelegenheid daarvan lanceert het museum in 2019 rond die datum Batavia 1627 Virtual Reality. 'Werkelijk het allernieuwste op het gebied van Virtual Reality. Je vliegt als een vogel over deze bijzondere stad, een smeltkroes van culturen en nationaliteiten en kan op verschillende interessante plekken landen. Een echte sensatie.'

Welkom in de Gouden Eeuw
Het Westfries Museum in Hoorn is een museum van de Gouden Eeuw. Het is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Naast de vaste collectie presenteert het museum drie keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling. In 2019 staat het tentoonstellingsprogramma in het teken van 400 jaar Batavia.Kijk voor meer informatie op wfm.nl.