HOORN - Op 19 mei 2020 deed het Haagse Gerechtshof in hoger beroep uitspraak in de rechtszaak, die kortweg bekend staat als “de zaak Roovers”. Eerder, op 5 april 2018, viel een uitspraak van de Rechtbank Den Haag uit in het nadeel van onze collega’s van Erfgoed Leiden en Omstreken. Als gevolg daarvan ging een groot aantal beeldbanken van de Nederlandse archiefdiensten op zwart.

Het arrest in hoger beroep stelt dat op prentbriefkaarten tot en met 1949, waarvan de maker onbekend is, geen auteursrechten meer rusten. Dit is een belangrijke nuancering van de uitspraak uit 2018. Het betekent dat we deze prentbriefkaarten weer op onze website mogen publiceren. Downloaden mag ook meteen weer.
Beeldbanken bevatten ook veel anonieme foto’s die nog niet eerder gepubliceerd zijn. Daarvan zijn de auteursrechten niet vervallen. Toch heeft het Westfries Archief besloten om ook deze categorie weer online te brengen, echter zonder de download-mogelijkheid. In totaal zijn vanaf vandaag dan meer dan 7.000 foto’s extra weer via internet zichtbaar. Afbeeldingen waar nog wel auteursrechten op rusten, zijn uitsluitend op de studiezaal van het Westfries Archief te bekijken.

Voor meer informatie over de uitspraak zie: https://www.erfgoedleiden.nl/nieuws/1170-online-plaatsen-oude-foto-s-gerechtshof-den-haag-vernietigt-uitspraak


Bijschriften van de bijlagen:
Foto- 1: Onafhankelijkheidsfeesten in Bovenkarspel, 24 september 1913. Inwoners poseren voor de fotograaf in versierde Hoofdstraat. Rechtsonder de bakkerswagen van G. Immink.

Foto-2: Prins Hendrik verlaat het Westfries Museum aan de Rode Steen in Hoorn. Hij verrichte op 21 december 1901 de officiële opening van het Rijkslandbouwproefstation aan het Keern.

Foto-3: Berkhout omstreeks 1900. Links staat Piet Kool voor zijn garage, naast hem Frouwtje Kool-Bruggen en Bets Eilander. De man op de motorfiets is Willem Smit. In groepje kinderen onder andere Nelie Kommer, Annie Schmidt en Aaf de Haas. Naast de garage de dokterswoning en daarnaast het huis van Jan Maars Nierop.

Foto-4: De dameskrans van Oudendijk op excursie naar de Sunlight-zeepfabrieken in Vlaardingen, 24 augustus 1938.