HOORN - In de afgelopen maanden is al flink wat werk verzet op het bouwterrein. En woensdag 11 oktober was dan ook de officiële aftrap van de bouw van het nieuwe pand voor De Spinaker, school voor voortgezet speciaal onderwijs.


De school wordt gebouwd aan de Marketentster, direct voor het huidige gebouw van De Spinaker. Daarmee komt de school weer terug op de plek waar zij jaren geleden al gevestigd was.

De feestelijke bijeenkomst werd afgetrapt met een toespraak van wethouder Onderwijs, René Assendelft: “Het wordt een hypermodern gebouw met veel buitenruimte in een groene omgeving. Een aanwinst voor de school en de jongeren. Ik hoop dat de leerlingen hier volop genieten van hun schooltijd.”

Vervolgens hebben leerlingen van De Spinaker, samen met aannemersbedrijf J.M. Putter een tijdscapsule begraven, waarin ze hun wensen en dromen voor de toekomst hebben gestopt. Ook hebben twee leerlingen een wand gelijmd, als symbolische start van de bouw. Op de wand zijn de namen van de leerlingen, schooldirecteur en de wethouder vereeuwigd.

Behoeftes van de leerlingen
“Dit is een heel mooi moment”, geeft Mark Leek, directeur van VSO De Spinaker aan. “Gaaf om te zien dat onze eigen wensen en dromen nu ook uitkomen. De basis van het ontwerp van de school zijn de behoeftes en leerdoelen van onze leerlingen. Volgend jaar staat er in Hoorn voor onze leerlingen, docenten en hulphond Willow een prachtig nieuw en functioneel gebouw.”

Ruimte voor 150 kinderen
De nieuwe school biedt ruimte aan ruim 150 leerlingen en is ontworpen door LKSVDD Architecten, constructieadviesbureau Tentij en installatieadviseur Sijperda Hardy. Het is een compact gebouw met, naast de traditionele lokalen, ook drie praktijklokalen, waarin leerlingen worden voorbereid op hun toekomstige opleiding of eerste baan.

Oplevering school zomer 2024
Na het officiële gedeelte zijn de leerlingen en de genodigden teruggegaan naar de huidige school, waar het feestelijk moment is afgesloten met een gebakje en een toost op een voorspoedig verloop van de nieuwbouw. De leerlingen zijn enthousiast over het nieuwe gebouw en kijken uit naar het moment dat ze het gebouw in gebruik kunnen nemen. De oplevering van de school staat gepland vlak voor de zomervakantie van 2024.