HOORN - In de middeleeuwen werden oorlogen voornamelijk gevoerd om steden onder controle te krijgen. De verdedigingswerken die Hoorn tegen aanvallen moesten beschermen, hebben een grote invloed gehad op de ruimtelijke indeling.

Tot op de dag van vandaag, want heeft u zich bijvoorbeeld wel eens afgevraagd waarom de Gedempte Turfhaven zo ‘Breed’ is? Hier heeft ruim 600 jaar geleden een gracht gelegen met aan de stadzijde een aarden wal.

Het aantal inwoners groeide en de verdedigingslinie werd een aantal keren verschoven. Er is flink geïnvesteerd in stenen verdedigingstorens, toegangspoorten en een dikke muur. De Mariatoren aan de Draafsingel is een mooi bewaard voorbeeld van een hele rij torens die om de 90 meter van elkaar verwijderd op de stadswal hebben gestaan. Tegelijkertijd moest de stad natuurlijk wel toegankelijk blijven. Bij de vier poorten die Hoorn heeft gekend, werd het in- en uitgaande verkeer gecontroleerd. Stadspoorten symboliseerden de autonomie en economische macht van een stad. De gidsen van Oud Hoorn laten u bij de Oosterpoort graag zien dat er veel geld werd besteed aan deze ‘visitekaartjes’. De wandeling voert u vervolgens langs drie voormalige stadswallen. Aan het einde van de route kunnen de verhalen over de schutterij natuurlijk niet ontbreken. Deze vrijwilligers waren ongetwijfeld regelmatig met hand- of voetboog aan het oefenen op het doelenterrein maar wellicht nog vaker te vinden in het verenigingsgebouw aan de Achterstraat waar het bier rijkelijk vloeide.

De Wallenwandeling start vrijdagavond 3 juni om 19.30 uur vanaf de Oosterpoort. Deelname is gratis. Vanaf 20.30 uur staat in het verenigingsgebouw voor alle deelnemers een drankje klaar.