HOORN - Vrijdag 29 januari heeft Nanne de Vries, penningmeester van de fooienpot van de oud-vrijwilligers van de Halve Maen Hoorn, een cheque van 1.500 euro overhandigd aan Petra de Wit van de jeugdcommissie van Watersportvereniging Hoorn. Opdat de jeugd, de zeilers van de toekomst, kunnen genieten van dat wat de vrijwilligers van de historische Halve Maen aan extra’s van het publiek hebben gekregen.

Een zeil voor een zeil
Het museumschip Halve Maen ligt al enige tijd niet meer in Hoorn, maar de fooienpot van de vrijwilligers bleef over vanwege de ingelaste coronamaatregelen. Nanne de Vries, penningmeester van de fooienpot, vertelt: “We hadden het geld van de fooienpot in eerste instantie bedoeld voor een afscheidsfeest met de vrijwilligers. Maar aangezien dat niet mogelijk was, vonden we dat we er maar een mooi doel voor moesten vinden. We hebben naar allerlei verschillende doelen gekeken en eigenlijk kwam de watersportvereniging daar als topper voor ons uit. Vanwege het plezier dat wij op het water hadden in de historische haven van Hoorn, we kwamen elkaar regelmatig tegen op het water, en de wens om dit plezier over te dragen aan de jongere generatie. Een zeil voor een zeil.”

Nieuwe optimistzeilen
Petra de Wit van de jeugdcommissie van Watersportvereniging Hoorn (WSV Hoorn) is erg blij met de schenking: “Superleuk, super dankbaar. We zijn er echt heel blij mee. En ik weet dat alle jeugdzeilers bij ons ook iets hadden met de Halve Maen. Het was echt een boegbeeld en we zagen haar altijd liggen of varen. Dat houd je altijd bij je. Het heeft een warme plaats in ons hart.” De zeilen van hun optimisten (eenmans jeugdzeilboten) zijn al heel lang niet vervangen, dus de bijdrage komt op een mooi moment. “We gaan kijken hoe we de Halve Maen op de zeilen terug kunnen laten komen. Als leuk aandenken aan de Halve Maen en dat de kinderen zich dat ook kunnen blijven herinneren.”

“We kwamen elkaar vaak tegen op het water. Een contrast van groot en klein, maar eigenlijk doe je allebei hetzelfde.” - Petra de Wit, jeugdcommissie Watersportvereniging Hoorn


Gedreven vrijwilligers

De Halve Maen werd tijdens haar periode in Hoorn van mei 2015 tot april 2020 draaiende gehouden door bijna 100 gedreven vrijwilligers. Zij waren onder andere verantwoordelijk voor de infobalie, ticketverkoop, rondleidingen, educatieve activiteiten voor scholen, vaartochten en onderhoud. Het was een hechte ploeg waarbij het niet uitmaakte wat men deed, maar altijd met liefde voor het schip en voor het verhaal, het plezier op het water en de haven van Hoorn.

Waardering van bezoekers
De fooienpot bevat het geld dat de vrijwilligers hebben gekregen van bezoekers die genoten hebben van hun enthousiaste verhalen over de Gouden Eeuw, de haven van Hoorn en het maritieme verleden. Of geld dat deelnemers aan de vaartochten hebben gegeven aan de zeilploeg als blijk van waardering. Inmiddels ligt de Halve Maen in Volendam waar een nieuw team van enthousiaste vrijwilligers klaarstaat voor de bezoekers. Het schip gaat daar een nieuwe toekomst tegemoet onder leiding van de huidige organisatie, het New Netherland Museum. Het schip is te volgen via facebook en halvemaen.nl.

Watersportvereniging Hoorn

De Watersportvereniging Hoorn is opgericht op 10 juni 1932 en een vereniging waar leden vele vormen van watersport kunnen beoefenen. In totaal heeft de vereniging zo’n 450 tot 500 leden, regionaal en zelfs internationaal. De vereniging kent een uitgebreide zeilopleiding voor de jeugd. Afgelopen jaar kregen ongeveer 75 jeugdleden zeilles op de vereniging. Deze opleiding is voor sommige zeilers de basis geweest voor een Olympisch, Wereld, Europees of Nationaal kampioenschap zoals Coen de Koning. Maar ook Lobke Berkhout, die een aantal keer enthousiast is meegezeild aan boord van de Halve Maen. De komende tijd streeft de vereniging naar een nog breder aanbod voor kinderen vanaf 7 tot en met 20 jaar.