ENKHUIZEN - Tijdens de voorjaarsvakantie van 25 februari tot en met 5 maart 2023 staan er verschillende activiteiten op het programma voor jong en oud. Laat je smaakpapillen prikkelen tijdens het viergangendiner Bord vol verhalen met rondleiding, geniet van de miniconcerten op de zondagen of speel met elkaar het interactieve spel Mysterie in het Zuiderzeemuseum. Bezoek Kunstenaarsdorpen en ontdek schilderijen uit meer dan veertig Europese kunstenaarsdorpen in één tentoonstelling. Voor kinderen is er een speciale kijkkaart waarmee ze op reis gaan langs vier Nederlandse kunstenaarsdorpen. En ook de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen is een bezoek meer dan waard. Duik in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee!

Bord vol verhalen | viergangendiner
Op de zaterdagen 25 februari en 4 maart organiseert het Zuiderzeemuseum Bord vol verhalen, een heerlijk viergangendiner in het sfeervolle Peperhuis in combinatie met een rondleiding door de tentoonstelling Kunstenaarsdorpen. Voorafgaand aan het diner krijg je een rondleiding door een museumdocent en ontdek je welke kleuren typerend zijn in de kunstwerken van de vier kunstenaarsdorpen Volendam, Urk, Katwijk en Domburg. Deze kleuren vormen de inspiratie voor de smaken en gerechten waarop het menu is samengesteld, zoals bijvoorbeeld Katwijkse knip en Urker kapkool. Kijk voor het volledige menu en kosten op de website van het museum. Aanmelden kan tot uiterlijk drie dagen van te voren, voorafgaand aan het diner via sales@zuiderzeemuseum.nl of 0228-351135.

Kunstenaarsdorpen
Nog nooit eerder zijn zoveel werken uit meer dan 40 Europese kunstenaarsdorpen samengebracht in één tentoonstelling. Blikvanger is de salonopstelling waarin meer dan 70 schilderijen, dicht bijeen en boven elkaar hangend, zijn gepresenteerd. Net zoals dat rond 1900 gangbaar was; met werken uit Barbizon, Pont-Aven, Giverny en Nunspeet van onder andere Max Liebermann, Gustave Courbet en Jens Ferdinand Willumsen. Daarnaast worden vier kunstenaarsdorpen uitgelicht: Volendam, Domburg, Katwijk en Urk; in deze zalen vind je ook authentieke schilderskisten, alledaagse gebruiksvoorwerpen, kledingstukken, persoonlijke verhalen en vele historische ansichtkaarten, die samen het bijzondere verhaal van deze kunstenaarsdorpen vertellen. Voor kinderen is er een speciale kijkkaart. De hoofdpersonen Julia en haar hond Siem nemen ze mee op reis langs vier Nederlandse kunstenaarsdorpen. Onderweg gaan ze op zoek naar verschillende kunstwerken en leren ze op een andere manier te kijken.

Mysterie in het Zuiderzeemuseum
Het interactieve spel Mysterie in het Zuiderzeemuseum bestaat uit een mix van uitdagende en leerzame spelelementen en biedt een extra ervaring in de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen. Kraak de code van de boot, ontcijfer boodschappen met een UV-zaklamp en ga op zoek door de digitale collectie van het museum. Weet jij wie de geheime boodschappen heeft achtergelaten en kun jij de kist open krijgen? Reserveer Mysterie in het Zuiderzeemuseum samen met je entreetickets via de ticketshop van het museum. Er zijn per dag 4 tijdsloten beschikbaar waarop je het spel kunt spelen; 10:30, 11:00, 14:30 en 15:00 uur. De duur van het spel is circa 1,5 uur en kost € 17,50 per gezelschap (exclusief entree).

Miniconcerten
Het Zuiderzeemuseum organiseert de hele winter miniconcerten in het atrium van het binnenmuseum. Op zondag 26 februari treedt een internationaal gezelschap in het kader van het midwinterfestival Deunen & Deinen op. Laat je meeslepen met zeeliederen van treurende weduwen en stoere zeebonken. Dit wil je niet missen! Op 5 maart brengen studenten Milda Orvydaite en Lena Gahleitner van het Koninklijk Conservatorium Den Haag hun kunsten ten gehore. De miniconcerten starten om 12.00 uur, duren anderhalf uur en zijn gratis toegankelijk voor alle bezoekers van het Zuiderzeemuseum.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2023.