HOORN - Medewerkers van de kinderafdeling van het Westfriesgasthuis in Hoorn hebben initiatief genomen om de afdeling een grote metamorfose te geven. Daarbij krijgen ze steun van de vloggende tweeling Iris en Brit. Ze zijn 7 jaar en hebben met hun video's en alle gezamenlijke acties al 105.000 euro opgehaald. Linda Groothuesheidkamp, een van de initiatiefnemers, vindt het hartverwarmend. "We zijn enorm dankbaar voor alle hulp. Het is geweldig dat zoveel mensen zich hiervoor inzetten."

De kinderafdeling is zo'n twee jaar geleden opgeleverd, maar heeft een traditionele ziekenhuisindeling met lange gangen en kleine kamers. Volgens Groothuesheidkamp is er behoefte aan een plek die meer huiselijk aandoet. "We willen graag een open ruimte, met lange tafels waar families lekker kunnen zitten. Speelhoeken voor jong en oud. We missen dat echt hier."

Kinderen
Op de afdeling worden onder meer alle kinderen die lijden aan kanker uit de regio boven het Noordzee-kanaal verpleegd. Juist die patiënten verblijven vaak langer op de afdeling. "Je ziet echt dat als de kinderen zich goed genoeg voelen om te spelen, er eigenlijk niet genoeg ruimte voor ze is. Ook zie je dat ouders behoefte hebben aan een plek waar ze 's avonds bezoek kunnen ontvangen."

Het idee om de speelkamers open te breken en er een grote ruimte van te maken, krijgt positieve reacties. Zo vloggen Iris en Brit erop los, om iedereen aan te sporen om geld op te halen. "Zij zijn ons promotieteam en ze houden iedereen op de hoogte met de stand van zaken."

Nog niet genoeg geld
Inmiddels is er ruim 100.000 euro opgehaald, maar dat is nog niet genoeg. Er is zo'n 300.000 euro nodig. "Vanaf 4 november komt ook de meerdaagse opname van de kinderafdeling van het Waterlandziekenhuis in Purmerend deze kant op. Dus dan krijgen we nog meer jonge patiënten. Het zou mooi zijn als we tegen die tijd het geld bij elkaar hebben en de hele verbouwing door kunnen zetten."

Iedereen die zich in wel zetten voor de metamorfose kan contact opnemen via Facebook of met de kinderafdeling zelf.