HOORN - Vanaf zondag 12 mei organiseren het Westfries Museum en verhalenverteller Julian Wijnstein tot en met 1 september iedere zondagmiddag de vertelwandeling 'Tabo en jij'. Julian Wijnstein kruipt daarvoor in de huid van de zwarte bediende Tabo Jansz. Tabo werkte jarenlang voor de Hoornse regent Adriaan van Bredehoff (1672-1733) en is samen met zijn meester vereeuwigd op een schilderij dat in het Westfries Museum hangt.

Tijdens de wandeling laat Julian Wijnstein je door de ogen van Tabo Jansz naar het Hoorn van de Gouden Eeuw kijken. Dat levert heel veel nieuwe verhalen en verrassende gezichtspunten op, die moeite van het doorvertellen meer dan waard zijn.

Julian Wijnstein is een Hoornse verhalenverteller met Surinaamse roots, die eerder betrokken was bij voorstellingen van Op Roet en historische verhalen op en rond de Halve Maen. In september speelt hij mee in een vertelvoorstelling over de West-Indische Compagnie op diverse locaties in Hoorn. De jas die Wijnstein tijdens de wandelingen als Tabo draagt is ontworpen door de bekende Hoornse couturier Sepehr Maghsoudi.

West-Indische Compagnie
De vertelwandeling 'Tabo en jij' begint en eindigt in het Westfries Museum bij het schilderij van Adriaan van Bredehoff en zijn zwarte bediende Tabo Jansz. Ze werden in 1727 samen geportretteerd door de Delftse schilder Nicolaas Verkolje. De Hoornse regent Van Bredehoff was bewindhebber (directielid) van de West-Indische Compagnie (WIC). Deze handelscompagnie had het staatsmonopolie op de handel en scheepvaart in Westelijk Afrika, Noord- en Zuid Amerika en de Caraïben. En daarmee ook op de slavenhandel tussen deze gebieden. Op de Binnenluiendijk had de compagnie in Hoorn een eigen hoofdkantoor.

Slavernij
Met 'Tabo en jij' willen Julian Wijnstein en het Westfries Museum in het Jaar van de Gouden Eeuw het verhaal van deze veel minder bekende West-Indische Compagnie vertellen. Een gedeelde geschiedenis waarin slavernij een belangrijke rol speelde, maar ook een geschiedenis die uit wel duizenden stukjes bestaat. Julian wil vanuit zijn hart de dialoog aangaan met zijn toehoorders. Door in de huid van Tabo te kruipen wil Wijnstein de zwarte bediende een stem geven die deze nooit heeft gehad en die nooit is gehoord.

Een bijzondere wandeling
In de wandeling zitten twee bijzondere stops. Bij zijn rondje rond de Grote Kerk laat Wijnstein zijn toehoorders kennismaken met de bijzondere wijze waarop regent Adriaan van Bredehoff tot burgemeester verkozen werd, tijdens de zogeheten boongang. In museumhuis Bonck, het zeventiende-eeuwse koopmanshuis naast het WIC-gebouw, krijgen de wandelaars een passend drankje met een verhaal aangeboden.

De wandeling eindigt in het Westfries Museum.

Meer informatie en meelopen
In totaal zijn er tussen 12 mei en 1 september zeventien wandelingen. De wandelingen op zondag beginnen om 13.30 uur. Per keer kunnen maximaal 20 deelnemers mee. Ze zijn geschikt voor in geschiedenis geïnteresseerde jeugd vanaf 8 jaar. De kosten voor volwassenen zijn € 15, inclusief een drankje in museumhuis Bonck en toegang tot het Westfries Museum. Museumkaarthouders betalen € 9, jeugd tot 18 jaar € 6. Reserveren kan via www.wfm.nl/vertelwandeling

Museum van de Gouden Eeuw
Het Westfries Museum in Hoorn is een museum van de Gouden Eeuw. Het is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Naast de vaste collectie presenteert het museum drie keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling. In 2019 staat het tentoonstellingsprogramma in het teken van 400 jaar Batavia.

Kijk voor meer informatie op wfm.nl.