HOORN - De Onafhankelijken te gast in De Boterhal
4 juli t/m 30 augustus 2020
Uiteraard met inachtneming van de coronaregels (maximaal 11 bezoekers tegelijk)


Gerda van Bockxmeer, Gabrielle Anita Núñez Larraz, Els Fleer, Berty Sieverding, Beatrice van der Meer en Irene Hertel, leden van de Amsterdamse Kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken, exposeren in De Boterhal te Hoorn. ‘Van het IJ naar het IJsselmeer’ is een reis van Amsterdam naar Hoorn en alles wat er onderweg te zien en te beleven is: de ervaring met de ruimte in het landschap, de slingerende dijk die zo kenmerkend is, de openheid van het water en de steeds veranderende wolkenluchten. Amsterdam en Hoorn, twee steden met een rijke geschiedenis. In deze expositie willen we de verbinding van beide steden met het water laten zien.
Dit jaar is er geen kermis in Hoorn, maar in De Boterhal is er wél het een en ander te beleven: zoals de vrolijke objecten in plexiglas met als onderwerp De Achtbaan. In een levendige expositie laten de zes kunstenaars heel divers werk zien. Er zijn schilderijen, realistisch en abstract, er zijn wandobjecten die te maken hebben met de dijk, er is ambachtelijk werk in steen en keramisch werk met een humoristische benadering van het thema.

De Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken is opgericht in 1912 als reactie op de toenmalige klassieke academische traditie. De leden zochten naar vernieuwing en moderniteit en waren geïnspireerd door ‘Les Independants’ in Parijs. De vereniging was ook internationaal gericht, niet alleen Nederlandse kunstenaars exposeerden bij De Onafhankelijken, zoals Else Berg, Mondriaan en Jan Sluyters, maar ook bekende kunstenaars uit het buitenland werden uitgenodigd om deel te nemen aan de tentoonstellingen van de vereniging, zoals o.a. Matisse en Kandinsky. Tegenwoordig is het een vereniging van beeldend kunstenaars uit Amsterdam en omstreken. Vele stijlen zijn vertegenwoordigd, zowel traditioneel als vernieuwend. Er is onder de leden een grote diversiteit in disciplines.