BLOKKER - Op 6 juni 1964 gaven The Beatles twee concerten in de grote hal van veiling Op Hoop Van Zegen in Blokker. Nu, zestig jaar later, zijn er unieke filmbeelden opgedoken van deze historische gebeurtenis. Toen Gertan Dekker de 8mm band voor het eerst in handen kreeg, dacht hij direct: ‘Dit kan wel eens bijzonder zijn’. De film, die al die jaren op zolder is bewaard bij een Blokkerse familie, bevat tien minuten beeldmateriaal van het complete Blokker-Festival van 1964.

De voorzitter van Historische vereniging Blokker licht een tipje van de sluier op. ‘De film omvat onder meer beelden van het optreden van Cliff Richard and the Shadows, diverse artiesten die in het voorprogramma optraden en prachtige opnames van beide optredens van The Beatles. De filmmaker had een scherp oog voor zijn omgeving want behalve de artiesten op het podium bracht hij ook het enthousiaste publiek in beeld. De film geeft verder een prachtig beeld van hoe de veilinghal destijds, door Blokkerse vrijwilligers, was ingericht voor de concerten. Alles werd gemaakt van veilingkisten. Het podium, de bar en een eindeloze rij bankjes’.

Groot Beatlesevenement.

Een jaar geleden vatte het bestuur van de Historische vereniging Blokker het plan op om ter gelegenheid van het zestigjarig ‘Beatlesjubileum’ een groot evenement te organiseren op zaterdag 8 juni 2024. Het wordt een dag vol Beatlesactiviteiten. The Cavern Beatles uit Liverpool komen twee concerten geven in sportzaal De Brug. Deze band staat bekend als de beste Beatles-tributeband van Europa. Het avondconcert is inmiddels uitverkocht. Voor het middagconcert zijn nog kaarten verkrijgbaar via de link op de website www.historischblokker.nl

In het veilinggebouw is er op deze dag ook van alles te beleven. Want dat was toch de plek waar het destijds allemaal gebeurde. Er wordt een prachtige tentoonstelling ingericht met Beatlesmemorabilia en unieke foto’s.
Organisator Barry Jonker vertelt trots: ‘We exposeren een prachtige serie foto’s van de bekende Enkhuizer fotograaf Harry Bedijs. Hij legde destijds vast hoe The Beatles vanuit Amsterdam naar Blokker kwamen en zich opmaakten voor het middagconcert. We hebben ook de beschikking gekregen over een geweldige fotoserie van het uitzinnige publiek in de veilinghal. Verder exposeren we een unieke serie foto’s die het gehele tweedaagse bezoek van The Beatles aan Nederland bestrijkt. Deze serie omvat beelden van de aankomst op Schiphol, de tv-opnames in Hillegom, de rondvaart in de Amsterdamse grachten en de concerten in Blokker. Het meest trots zijn we op de nog niet eerder vertoonde foto’s van George Harisson in de kleedkamer van het veilinggebouw. De Engelse eigenaar van deze foto’s heeft ons recent toestemming gegeven om de foto’s te exposeren op de plaats waar ze destijds genomen zijn’.

Beatlesboek.

Barry Jonker legt momenteel de laatste hand aan een boek over het bezoek van The Beatles aan Blokker dat door de historische vereniging zal worden uitgegeven. Hij kreeg inzage in de notulenmappen van Stichting Festival-Blokker. Vanuit deze stichting werden de muziekfestivals destijds georganiseerd. De notulen geven een exclusief inkijkje in de roerige aanloop naar de historische concerten. De lezer krijgt het antwoord op de vraag: ‘Hoe is het toch zo gekomen dat The Beatles juist in het kleine veilingdorp Blokker optraden?’.

Gertjan Dekker kijkt vol verwachting uit naar 8 juni. ‘Het enthousiasme van de mensen is groot. We krijgen uit de wijde omgeving spullen aangeboden om tentoon te stellen en de kaartverkoop voor de concerten verloopt prima. We hopen dat we veel mensen mogen begroeten die komen genieten van de concerten, de tentoonstelling en de unieke filmbeelden’.