HOORN - Vanaf 7 oktober is in de Boterhal te Hoorn de duo-tentoonstelling ‘Uitzicht’ te zien van Gerrit Meijer (1942-2021) en Peter de Rijcke (1945-2022). Beide kunstenaars waren lang lid van de Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken. De Rijcke was betrokken bij de oprichting in 1980 en Meijer was lid sinds 1993. Op deze tentoonstelling gaat hun werk voor het eerst met elkaar in gesprek. De Rijckes kleurrijke schilderijen en Meijers zwart-witfoto’s lijken op het eerste gezicht een toonbeeld van contrast, maar bieden allebei een eigen uitzicht op de wereld. In kleur en zwart-wit, portretten en landschappen, met betrokkenheid en humor.

Gerrit Meijer was fotograaf en leraar natuurkunde. Hij werkte vooral analoog in zwart-wit, en drukte zijn foto’s zelf af. Later fotografeerde hij ook digitaal in kleur. Zijn foto’s worden gekenmerkt door heldere lijnen en sterke composities. Hij vond zijn onderwerpen dichtbij huis: zijn familie, lappendag, het Markermeer en de West-Friese weilanden. Maar hij fotografeerde ook mensen, steden en landschappen in landen als Afghanistan, Spanje, Turkije en de Verenigde Staten.

Peter de Rijcke was kunstschilder, graficus, fotograaf en schrijver. Hij studeerde aan de Rietveldacademie in Amsterdam en de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Sinds 1972 woonde hij in Hoorn, waarin hij een herkenbare figuratieve schilderstijl ontwikkelde met landschappen, stads- en havengezichten en portretten als onderwerpen. Hij maakte gebruik van technieken als olie- of acrylverf op doek, aquarel, tekeningen in Oostindische inkt, etsen en zeefdrukken. Zijn favoriete werklocaties vond hij aan de IJsselmeerkust, in de Zaanstreek, Amsterdam, het Noord-Hollandse Bergen en het Franse Normandië.

De tentoonstelling is te zien van 7 oktober t/m 20 november.
De opening vindt plaats op zondag 8 oktober om 16:00 uur.
De Boterhal is open van dinsdag t/m zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Toegang is gratis.