OBDAM - Hanneke van de Water en Rob van Doorn zijn samen Uitgeverij Doornwater begonnen. De lat ligt hoog voor deze kersverse uitgeverij die niet persé op zoek zegt te zijn naar commerciële successen, maar juist naar de prachtige boeken waarvan de twee oprichters vinden dat ze gelezen moeten worden.


Rob van Doorn is een ervaren (Interim-)directeur, organisatieadviseur en bestuurder. Meest recent begeleidde hij de formatie van het Hoornse college van burgemeester en wethouders. Daarnaast is Van Doorn auteur van politieke thrillers, een kinderboek en het boek: ‘Gemeentelijke herindelingen’. Van de Water is communicatieadviseur, literair agent, redacteur en boekmarketeer. Een ijzersterke combinatie dus.

De belangrijkste motivatie om zelf een uitgeverij te beginnen is gelegen in het feit dat de twee menen dat veel uitgeverijen uitsluitend gaan voor commercieel gewin en daarbij voorbij gaan aan de vaak prachtige manuscripten die wellicht door een kleiner lezerspubliek omarmd zullen worden. Daarbij laten Van Doorn en Van de Water de boeken die wél tot populaire genres behoren, niet links liggen, want natuurlijk moet de uitgeverij ook levensvatbaar zijn en blijven. Van Doorn: “Onze belangrijkste overweging bij het selecteren van manuscripten die wij uit willen geven, is kwaliteit en daarbij vinden wij het van ondergeschikt belang of het boek geschreven is door een gevestigde auteur of een debutant. Wij zoeken boeken die inspirerend en blikverruimend zijn.” Van de Water vult aan: “Wij gaan ons in eerste instantie richten op (politieke)thrillers, romans die zich bewegen op het snijvlak van politiek en samenleving. Boeken die het bewustzijn voor maatschappelijke issues vergroten. Maar daarnaast zal je bij ons ook romantische/erotische romans tegenkomen en wellicht later ook non-fictie boeken, (auto)biografieën en boeken op het gebied van wetenschap, human interest.”

Er liggen al verschillende manuscripten klaar om uitgegeven te worden. Het eerste boek dat via Uitgeverij Doornwater het levenslicht zal zien is ‘Ware liefde, dodelijke haat’ van verrassend nieuw schrijftalent Doortje Rome. Een boek met thema’s als (buitenlandse) politiek, spionage, spanning, moord, seksueel misbruik en erotiek.

Nog een debutante zal via Uitgeverij Doornwater het lezerspubliek bereiken. Zij vond Van de Water en Van Doorn en legde hen haar manuscript voor, dat de twee direct omarmden. Een uitzonderlijke roman van een waar talent met een unieke schrijfstijl. “Spannend, schurend en een tikje chaotisch, maar juist dat chaotische past naadloos bij het verhaal, meer verklappen we er nog niet over,” is desgevraagd de reactie.

Tenslotte komt ook, kort na de zomer, de vierde politieke thriller van Van Doorn zelf op de markt. ‘Moorden schieten tekort’, bevat diverse maatschappelijke, relevante en actuele thema’s. Schimmige politieke spelletjes, een uiterst verdorven regime en de schrijnende situatie van vluchtelingen.

Naast dat Van de Water en Van Doorn persoonlijke aandacht voor de auteurs die bij hen uitgeven, zeer belangrijk vinden, heeft Uitgeverij Doornwater haar auteurs een interessant pakket boekmarketingdiensten te bieden; de expertise van Van de Water, die dat via haar bureau HT-C Communicatie en Marketing, al vele jaren doet.

Er ligt inmiddels nog een flink aantal manuscripten te wachten op de beoordeling van dit bevlogen duo. Voldoende werk aan de winkel dus. Meer informatie over Uitgeverij Doornwater vindt u op www.uitgeverijdoornwater.nl