MEDEMBLIK - Op 19 april verwelkomt Oorlogsmuseum Medemblik u voor een avond vol intrigerende verhalen en diepgaand onderzoek. Tijdens deze speciale avond worden twee boeiende lezingen gepresenteerd door lokale historicus Koos Schipper.


De eerste lezing dompelt u onder in het leven van Dr. Samuel Wytema uit Westwoud, wiens tragische einde tijdens de Tweede Wereldoorlog vele vragen onbeantwoord laat. Koos Schipper onthult de feiten en verborgen verhalen achter deze Silbertannemoord, gebaseerd op uitgebreid onderzoek en gesprekken met dorpsbewoners en familieleden van Dr. Wytema.

Na de pauze onthult Koos de resultaten van een ander intrigerend onderzoek: het "Chinees mysterie op het Heidens Kerkhof" in Westwoud. Hierbij wordt het mysterie van een Chinese voedselzoeker die tijdens de hongerwinter van 1944-1945 zelfmoord pleegde en begraven werd onthuld. Zijn lichaam werd volgens getuigenissen per paard en wagen vervoerd naar het Heidens Kerkhof in Westwoud, maar ligt hij daar werkelijk? En zo ja kunnen moderne DNA-technieken helpen bij het opsporen van zijn familieleden? In 2019 kreeg Koos toestemming voor het doen van een opgraving (exhumatie) om dit mysterie te ontrafelen. Koos neemt u mee op deze intrigerende reis naar het verleden met u.

Vooraf aan de lezing is het ook mogelijk om gezellig te komen eten. De Museumkoks koken voor jullie op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. Ze leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden. Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om voor de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren! Je kunt kiezen voor een 1, 2 óf 3 gangen buffet. Als je bij het online reserveren het ‘interesse-vinkje’ aanklikt, dan wordt er 1 week vooraf contact met je opgenomen om je keuze voor de gangen en eventuele dieetwensen af te stemmen.

Tickets boeken:
www.oorlogsmuseummedemblik.nl, zie het kopje ‘Activiteiten’ en dan ‘W.O.II Lezingen’
Datum: vrijdag 19 april 2024
Avondmaal: 18:30 (alleen op inschrijving)
Inloop: 19:15
Start lezing: 20:00 (De lezing bestaat uit 2x 45 min. met een pauze van 20 min.)
Kosten ticket: €10 per persoon (Museumkaart = gratis)(opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting)
Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik