HOORN - Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet heeft vanavond een bosje bloemen gelegd bij het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn.

Baudet plaatste een foto van het moment op zijn twitterpagina met de kop 'Onze helden.'

"Hun haat, onze waardigheid. Hun wil te vernietigen, onze liefde voor wie we zijn. We brengen eer aan onze helden. We houden van ons land. We roepen iedereen op naar historische plekken te gaan, naar lieux de mémoire, en te laten zien: Dit is Nederland", roept Baudet op.

Hij lijkt meerdere standbeelden te voorzien van een bosje bloemen. Eerder vandaag deed de politicus het standbeeld van Jan van Schaffelaar in Barneveld aan.

Discussie
Baudet reageert hiermee op de discussie rondom standbeelden van omstreden personen. Wereldwijd worden standbeelden van hun sokkel getrokken of vernield.

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, liet gisteren nog aan NH Nieuws weten dat hij niet uitsluit dat anti-racismeactivisten ook het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, bij het museum voor de deur, van z'n sokkel trekken.

"Het standbeeld heeft al eerder stevig ter discussie gestaan", vertelt Geerdink. "In het Westfries Museum kun je zien dat het vanaf de jaren zestig doorlopig gebeurt. Hij is meerdere malen beklad en er zijn protesten bij gehouden."

Hoorns model
De laatste noemenswaardige protesteren dateren van 2012, die uiteindelijk hebben geleid tot het 'Hoornse model'. "Toen is er langs democratische weg over gesproken, zijn voors en tegens afgewogen en is besloten dat het standbeeld mocht blijven staan, maar het heeft wel een kritische sokkeltekst gekregen."