HOORN - In het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn begint het vaarseizoen traditiegetrouw met het tanen van de zeilen van de monumentale vissersschepen. Bezoekers zijn welkom op zaterdag 9 april aanstaande van 11.00-17.00 uur.

Natuurlijke materialen

Tot halverwege de vorige eeuw waren zeilen, netten en touwen van vissersschepen vervaardigd van natuurvezels. Het tanen diende om ze te beschermen tegen weersinvloeden. Door de komst van kunststofvezels raakte het tanen uit de gratie. Maar níet in het Centrum Varend Erfgoed. Daar werken we nog altijd graag met natuurlijke materialen. Met het gebruik van natuurlijke vezels kunnen we de authenticiteit van de oude schepen zo goed mogelijk bewaren. Dat natuurlijke materialen afbreekbaar zijn en het milieu niet extra belasten is een ander belangrijk voordeel. Meer over tanen en natuurvezels op zaterdag 9 april.

Rondleidingen
Elk heel uur, vanaf 11.00 uur, zijn er rondleidingen over het Oostereiland, waarin vrijwilligers vertellen over het tanen, de historische vissers- en vrachtschepen, maar ook kort over de geschiedenis van het Oostereiland.