HOORN - In het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn begint het vaarseizoen traditiegetrouw met het tanen van de zeilen van de monumentale vissersschepen. Bezoekers zijn welkom op zaterdag 6 april aanstaande, 11.00-16.00 uur.


Tanen

Tijdens de Taandag laten we actief zien hoe echte katoenen zeilen van onze schepen getaand worden. Aan de hand van een kleine fototentoonstelling geven we uitleg over het tanen. Ook is er een expositie van allerlei natuurlijke vezels. Kinderen maar ook volwassenen kunnen zich uitleven op een breeuwbord. Breeuwen, kalfaten of kalefateren is een techniek waarbij de kieren tussen de gangen van de huid of tussen de planken van het bovendek van een schip worden dichtgemaakt met behulp van werk (uitgeplozen touw van een natuurlijke vezel, meestal hennep).


Natuurlijke materialen

Tot halverwege de vorige eeuw waren zeilen, netten en touwen van vissersschepen vervaardigd van natuurvezels. Het tanen diende om ze te beschermen tegen schimmels en rot. Door de komst van kunststofvezels raakte het tanen uit de gratie. Maar níet in het Centrum Varend Erfgoed. Daar werken we nog altijd graag met natuurlijke materialen. Met het gebruik van natuurlijke vezels kunnen we de authenticiteit van de oude schepen zo goed mogelijk bewaren. Dat natuurlijke materialen afbreekbaar zijn en het milieu niet extra belasten is een ander belangrijk voordeel.


Bezoekerscentrum

In ons bezoekerscentrum vertellen vrijwilligers over het tanen, de historische vissers- en vrachtschepen en het Centrum Varend Erfgoed Hoorn.