HOORN - Ben je nieuw in Nederland, val je onder de oude inburgeringswet (2015-2021) en wil je je Nederlands verbeteren? Beter leren rekenen of handiger worden met de computer? Of lijkt het je leuk om vrijwilligerswerk te doen, of mee te doen met een activiteit zodat je meer in contact komt met anderen? Kom dan naar het Taalpunt in locatie Wijkcentrum De Zaagtand bij Stichting Netwerk en je wordt geholpen bij het vinden van aanbod dat bij jou past. Deze week start Taalhuis van Vrijwilligerspunt Westfriesland de eerste vier Taalpunten in West-Friesland.

Taalhuis organiseert in opdracht van de zeven gemeenten van West-Friesland de Taalpunten samen met taalaanbieders en maatschappelijke organisaties, zoals bibliotheken en welzijnsorganisaties, uit de regio. De Taalpunten hebben als doel het taalniveau van de nieuwe Nederlanders te verbeteren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van taalmaatjes kun je als nieuwe Nederlander oefenen met het spreken van de Nederlandse taal. Meer mensen ontmoeten? Dat kan door te gaan sporten bij een sportvereniging, een leuke hobby te vinden, of als vrijwilliger te gaan werken bij een maatschappelijke organisatie. De wens van de nieuwe Nederlander staat hierbij altijd centraal: Wat wil je leren, waarom en wat heb je nodig?

Taalpunt in Wijkcentrum De Zaagtand
Een officiële opening van alle taalpunten in heel West-Friesland zal binnenkort plaatsvinden. In Hoorn kan men al terecht in Wijkcentrum De Zaagtand bij Stichting Netwerk aan de Sint Eloystraat 106. Jessica van der Bilt, directeur-bestuurder Stichting Netwerk: "Het wijkcentrum is een plek waar mensen gemakkelijk binnenlopen en waar ze ook gewend zijn om binnen te lopen. Als Taalpunt kunnen we meer aanbieden dan alleen doorverwijzen. We nemen nu echt de tijd om de wensen naar boven te halen en dat kan dan ineens meer zijn dan alleen de vraag naar een taalopleiding of taalmaatje. Het aanbod is bij ons bekend, het is in de buurt van het wijkcentrum en er is een goede begeleiding en coördinatie. En heel fijn is dat juist deze mensen niet weer ergens anders heen moeten en hun vraag opnieuw moeten stellen, omdat wij ze niet direct kunnen helpen. De taal is al lastig genoeg voor ze."

Met straks in iedere gemeente een fysiek Taalpunt is er altijd een locatie in de eigen omgeving waar nieuwe Nederlanders gemakkelijk kunnen binnenlopen en waar kennis is van (taal)aanbod in de buurt. De Taalpunten zijn onderdeel van de pilot 'Taalboost' van de zeven gemeenten van West-Friesland. Voor vragen over de Taalpunten bel 0229-216499 of mail taalhuis@vrijwilligerspunt.com, of kijk op www.vrijwilligerspunt.com/taalpunt