HOORN - Een belangrijke historische zeeslag combineren met een hedendaagse spelshow: het lijkt een flinke opgave. Maar het Westfries Museum en locatietheater OpRoet slagen hierin wonderwel in de theatershow Slag om het Beeld. Centraal staat de vraag: welke historische held uit de Slag op de Zuiderzee uit 1573 verdient een standbeeld? Jan Haring, de uit de mast geschoten held? Of Admiraal van Bossu, de verliezer van deze zeeslag - of wordt het boerin Jantien, die haar man behoedt oorlogsslachtoffer te worden? Het levert een vermakelijk avondje theater op, met historische inkijkjes en een vraag die na-echoot: want wat maakt iemand tot een held? Slag om het Beeld reist t/m 12 oktober langs zeven Westfriese theaters. Met rollen van Ad Geerdink, Monique de Meza, Gerard Venverloo, Astrid Stam en Jeroen Wals. Én de zeven Westfriese burgemeesters! Tickets: www.op-roet.nl.

Op 20 september ging het theaterstuk Slag om het Beeld onder grote belangstelling in première in theater Het Postkantoor in Bovenkarspel. Doordat het publiek zich als het ware in een tv-studio bevindt, krijg je vanuit het heden een vermakelijk en interessant inkijkje in de geschiedenis. Alles draait om de vraag: welke historische held verdient in het hier en nu een standbeeld? In de première-zaal zaten ook de Westfriese burgemeesters die schitteren in de show, maar dan op grote schermen in het decor. De zeven burgemeesters bevinden zich daar in het callcenter en geven aan presentator Monique de Meza de 'stand van het land' door.

Voorstelling over de Slag op de Zuiderzee uit 1573

Historische voor- en tegenstanders van de genomineerden pleiten via deze schermen voor de ereplaats op de sokkel. Maar ook een hedendaagse Caroline van der Plas geeft haar ongezouten mening. En Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, neemt het publiek op de theatervloer op zijn eigen meeslepende wijze mee in het verhaal van de Slag op de Zuiderzee uit 1573. De drie kandidaten voor de ereplaats zetten hun rollen op de planken met verve neer: Jan Haring (Jeroen Wals), Graaf de Bossu (

Gerard Venverloo) en boerin Jantien (Astrid Stam). Een geslaagde, gelaagde maar toegankelijke vertaling van een belangrijke historische gebeurtenis: de zeeslag die op deze vermakelijke wijze uit de vergetelijkheid wordt opgediept.

De theatershow is nog te zien in:

 • 20 en 21 september

  Theater het Postkantoor, Bovenkarspel

 • 22 en 23 september

  MC De Muiter, Medemblik

 • 27 en 28 september

  Drom, Enkhuizen

 • 29 en 30 september

  CC Pancratius, Oosterblokker

 • 4 en 5 oktober

  De Hooghe Heeren, Hoogwoud

 • 6 en 7 oktober

  Gemeentehuis Koggenland, De Goorn

 • 11 en 12 oktober

  Schouwburg het Park, Hoorn

Tickets via www.op-roet.nl.

(Alleen voor Schouwburg het Park reserveren via www.hetpark.nl.)