HOORN - “Van 23 tot 26 mei deden twee studenten van VONK Hoorn mee aan de Europea Hortichallenge 2024 in Räpina, Estland. Aleyna Tielens en Joost Berkhout van de opleiding Tuin, Park en Landschap waren geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen op deze internationale hovenierswedstrijd. Als docent en begeleider was Boy Kuiper mee afgereisd.


De Europea Hortichallenge was een tweedaagse wedstrijd waarin studenten het in 20 verschillende uitdagingen tegen elkaar opnamen. Deze uitdagingen waren zeer divers maar hadden allen raakvlakken met het vakgebied. Zo bestonden de uitdagingen uit het zaaien, stekken en enten van planten, plantenkennis en theoretische berekeningen over de bodem en bemesting. Ook kwamen de praktische vaardigheden aan bod zoals het aanplanten van een tuintje, het in elkaar zetten van een sprinklerinstallatie, grasmaaien of het parcours op de zitmaaier. Een van de grootste, maar leukste uitdagingen was misschien wel het proeven van een salade en herkennen van de ingrediënten. Dit alles natuurlijk in de wetenschappelijke Latijnse taal.

Onder de warme omstandigheden van 28 graden hebben Joost en Aleyna hun vaardigheden in Estland getoond waar vooral het teamwork zorgde voor hoge scores. Na twee intense dagen zijn ze geëindigd op de 8e plek in een deelnemersveld van 14 andere teams vanuit Noorwegen, Denemarken, België, Luxemburg, Ierland, Oostenrijk, Tsjechië, Letland, Finland, Roemenië en uiteraard gastland Estland. Het team kijkt met trots terug op een leuke en leerzame ervaring en staat open voor nog meer uitdagingen in de toekomst.”

Bekijk hier de video: Europea Hortichallenge 2024 Netherlands VONK Hoorn (youtube.com)