REGIO WESTFRIESLAND - Zeven studenten van het Horizon College uit de regio West-Friesland zijn gekwalificeerd voor de landelijke finales van Skills Heroes. Dit zijn de Nederlandse kampioenschappen voor mbo-studenten. De finales worden 31 maart en 1 april gehouden in Utrecht.

Per opleiding doen 8 mbo-studenten mee met de landelijke finale van Skills Heroes. De studenten die zich gekwalificeerd hebben, behoren nu al tot de nationale top in hun vakgebied.

Vierde NK
Robin Berkhout (22) uit Andijk doet voor de vierde keer mee met het Nederlands kampioenschap. Hij werd twee keer Nederlands kampioen en één keer tweede bij het bouwtimmeren. Dit jaar doet Robin mee in de categorie meubelmaken.'Voor mij is het een uitdaging om weer mee te doen. En het is iedere keer weer spannend, want elke opdracht is anders. Ik ben hard aan het trainen, het komt vooral op de details aan. Ik schat mijn kansen goed in en ik hoop dat ik weer goud win.'

Spannend
Dustin Joossen (18) uit Medemblik doet voor de eerste keer mee met het Nederlands kampioenschap. Hij komt uit bij de applicatieontwikkelaars. 'Ik ben erg blij dat ik in de finale sta en vind het ook heel spannend. Mijn doel is om bij de beste drie te eindigen. Ik weet nog niet wat de opdracht wordt, maar mogelijk moet ik een programma ontwikkelen voor een app of website. Ik ga in ieder heel erg mijn best doen.'

De finalisten Skills Heroes van het Horizon College – regio West-Friesland
Bij het metselen en schilderen is ESPEQ medeopleider.
Meubelmaken: Robin Berkhout (Andijk)
Metselen: Nick Dral (Grootebroek)
Schilderen: Onno Roos (Hoorn)
Media en vormgeving: Julia Laan (Zuidermeer)
Applicatieontwikkeling: Dustin Joossen (Medemblik)
Verpleegkundige: Laura van Engen (Westwoud)
Apothekersassistente: Latisha Vlaming (Hauwert)

Studentes in mannenberoep
In totaal doen elf studenten van het Horizon College mee met het NK. Onder de overige finalisten ook twee studentes die uitkomen in een mannenberoep. Femke Al uit Alkmaar komt uit bij het lassen en Yvanka de Reus uit Grootschermer bij het bouwtimmeren. Nooit eerder stonden er vrouwelijke studenten in de finale bij het bouwtimmeren en het lassen.

Wereldkampioenschap in Shanghai
Bij het behalen van het Nederlands kampioenschap kunnen studenten van het Horizon College afgevaardigd worden naar de wereldkampioenschappen in Shanghai in China.

Excellentie bevorderen
De Skills-wedstrijden zijn door het ministerie van OCW aangewezen om excellentie in het mbo-onderwijs te bevorderen. Het Horizon College, met vestigingen in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend, vindt het belangrijk dat mbo-studenten het beste uit zichzelf kunnen halen. De wedstrijden maken dan ook deel uit van het excellentieprogramma van de school.