MEDEMBLIK - Tijdens de Molen- en Gemalendagen op zaterdag 13 en zondag 14 mei draaien niet alleen de wieken van traditionele molens, maar openen ook gemalen hun deuren en krijgen bezoekers een indruk van de waterhuishouding in ons land. Waterafvoer is van levensbelang, bemaling en gemalen zijn daarbij onmisbaar.

Bij het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen aan het IJsselmeer bij Medemblik, worden op zaterdag 13 mei demonstraties gehouden met de hoofdstoommachine van het gemaal. Het gemaal uit 1869 is één van de oudste nog intacte stoomgemalen van ons land. Ruim 100 jaar heeft het gemaal ervoor gezorgd dat de bewoners van de achterliggende polders droge voeten hielden. Tegenwoordig is die taak overgenomen door elektrische gemalen, maar het is nog altijd een imposant gezicht de machine van het gemaal in werking te zien.

Baggermolen ‘Vooruit’
Dit weekend kun je in de museumhaven ook de kolengestookte emmerbaggermolen onder stoom bezichtigen. Daal met een (steil) trapje af in het interieur van de baggermolen en ontdek hoe de bemanning vroeger werkte en leefde.

Rondvaarten Koggevaarder
Op zoek naar een origineel cadeau voor Moederdag? Trakteer moeder 14 mei dan op een vaartocht met de Koggevaarder. Schipper Rob Smak neemt zijn passagiers in een klein uur mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik en vertelt onderweg over de omgeving. Tarieven: combinatieticket museumbezoek én rondvaart: kinderen 5-12 jaar € 12,50, jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen € 15. Museumkaarthouders betalen € 8. Vertrektijden zondag vanaf het museum om 13.00 en 14.00 uur. Reserveren via 0227 544732.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik.
Tel: 0227 544732 / www.stoommachinemuseum.nl
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur.

Toegangsprijzen:
Kinderen (5 - 12 jaar) € 6,00
Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar € 9,00
Museumkaarthouders gratis