UITGEEST - Stiefvader Leo den H. (64) en moeder Linda H. (60) uit Zwaag zijn vrijgesproken van moord op hun dochter Joëlle Tromp (29). Haar dood begin 2012 in Uitgeest werd jarenlang gezien als zelfmoord, maar het OM ging na onderzoek uit van moord.


De zaak kwam in 2017 aan het rollen toen de politie onderzoek deed naar de zelfmoord van een andere dochter, Thirza, ook 29 jaar, in 2016. Zij pleegde zelfmoord na langdurig seksueel misbruik door de leider van een evangelisch zorgcentrum, Aaldert van E., waar ook moeder H. werkte. Van E. is voor dat misbruik veroordeeld. Ook daar twijfelde de politie aan de verklaring die de ouders aflegden.

Het stel werd begin 2018 aangehouden op verdenking van het opzettelijk toedienen van een dodelijk euthanasiemiddel aan dochter Joëlle in 2012. Behandelaars en familie zeiden dat Joëlle helemaal geen concrete stervenswens had en dat de Uitgeestse door haar medische situatie ook niet zelf in staat zijn geweest om het dodelijk middel in te nemen, zei de aanklaagster.

De rechtbank in Rotterdam acht echter niet bewezen dat Leo den H. en moeder Linda H. achter de dood van Joëlle zitten. De verdachten hebben zelf altijd ontkend. De officier van justitie had een celstraf van tien jaar geëist tegen beide ouders.