HOORN - Op 16 december 2018 14.30 u. straalt het oratoriumkoor Soli Deo Gloria op haar 100e verjaardag met een bijzonder jubileumconcert in de Oosterkerk. Bijzonder en feestelijk wordt dit concert in alle opzichten.


Met de juichende felicitatiecantate nr. 214 van Bach zal het koor het concert openen. Mocht de muziek u bekend voorkomen, dan klopt dat. Bach hergebruikte de muziek in het openingskoor Jauchzet, frohlocket van het Weihnachtsoratorium. Dit oratorium heeft u verleden jaar nog van Soli in de Oosterkerk mogen horen.

Zeker zo feestelijk is ook de Krönungsmesse van Mozart die hierop volgt Oorspronkelijk bedoeld voor paaszondag heet het stuk eigenlijk Mis in C. In deze verkortte mis, laat Mozart om tijd te sparen de solisten vaak samen zingen en gunt hij het koor bijna geen rust. Het lukt hem een complete mis te schrijven met een lengte van minder dan een half uur. Ondanks, of juist dankzij de beperkingen die Mozart opgelegd kreeg, straalt de Krönungsmesse van vitaliteit en energie.

In de pauze ontvangt de burgemeester het gedenkschrift van Soli Deo Gloria. Het laat zien wat Soli de afgelopen eeuw voor Hoorn heeft betekent. In de vijftiger, zestiger jaren was Soli op zowel radio als tv te volgen en werden er regelmatig platenopnamen gemaakt. Een deel van deze geschiedenis is al vanaf november terug te zien in de kleine expositie in de gang. Met de Eenhoornzegel laat de gemeente haar waardering hiervoor blijken.

Feestelijke afsluiting
Het concert zal worden afgesloten met het Magnificat, dat Rutter in 1991 schreef. Hij deed dit met in gedachten de viering van de feestdagen van de Maagd in landen als Spanje, Mexico en Puerto Rico; vrolijke gelegenheden voor mensen om de straat op te gaan en te vieren met zang, dans en processies. Het Magnificat is een mis geworden die met zijn vrolijke Zuid-Amerikaanse ritmes uitnodigt tot dansen.

Maar zover is het dan nog niet. Eerst zal het glas nog worden geheven om de jarige toe te drinken. Het wordt aangeboden door de Oosterkerk, thuisbasis van Soli, als blijk van waardering voor de vele jaren waarin zo vruchtbaar is samengewerkt.

Jubileumconcert Soli Deo Gloria
16 december 2018
14.30 uur
Oosterkerk
Grote Oost 58-60
Hoorn

Expositie Honderd jaar Soli Deo Gloria
Gang Oosterkerk
Open tijdens activiteiten Oosterkerk zie www.oosterkerkhoorn,nl
Meer info en bestellen kaarten: www.solideogloria-hoorn.nl
Vanaf 13.45 u ook verkoop aan de kerk.