HOORN - Het elektrische busje dat sinds eind augustus 2022 pendelt tussen parkeerterreinen, station Hoorn CS en het Museum van de 20e Eeuw op het Oostereiland is een groot succes. De vrijwillige chauffeurs hebben in een half jaar al 7700 passagiers vervoerd. De reacties van de museumbezoekers zijn zeer enthousiast.

Tijdens de voorjaarsvakantie bezochten zeer veel mensen het museum vanwege de LEGO-expositie en reed het elektrische busje de hele dag heen en weer. Maar liefst 960 passagiers werden in deze week vervoerd. Ook tijdens de Kerstvakantie werden veel ritten gereden en waren er zelfs ruim 1500 passagiers. Bezoekers waren zeer positief over de service die het museum verleende.

De (nog) gratis shuttledienst werd door het Museum van de 20e Eeuw gestart om het populaire museum ook goed bereikbaar te houden voor mensen die slecht ter been zijn, bijvoorbeeld ouderen en mindervaliden. Zij kunnen tijdens de openingsuren van het museum, 7 dagen per week, naar de bus bellen (06 – 47770939) en worden dan opgehaald bij het station of de parkeerterreinen De Nieuwe Wal of Visserseiland. Ook kunnen ze terug met het pendelbusje. Omdat de kosten van de verzekering vanwege het personenvervoer erg hoog zijn vraagt het museum wel een kleine vrijwillige bijdrage.

Museumdirecteur Hans Stuijfbergen is heel blij met de shuttleservice: “Complimenten voor de 12 vrijwillige chauffeurs die elke dag klaar staan en dank aan de Gemeente Hoorn die een bijdrage gaf zodat we samen het elektrische busje konden aanschaffen. Het Oostereiland is niet voor iedereen makkelijk bereikbaar, er zijn alleen parkeerplekken voor de bewoners en bedrijven en 4 plekken voor invaliden. Daarom is dit een mooie oplossing voor als het slecht weer is of als men slecht ter been is. We konden nu op drukke dagen, met soms meer dan 1000 museumbezoekers per dag, niet iedereen die dat wilde vervoeren. Een busje met plek voor 8 passagiers is natuurlijk snel vol en bij grotere bussen red je het niet met vrijwillige chauffeurs omdat ze dan allemaal een busrijbewijs nodig hebben.”