HOORN - Op zaterdag 6 en zondag 7 april gaat het nieuwe en laatste seizoen van VOC-museumschip de Halve Maen in Hoorn letterlijk bulderend van start. Op beide dagen is het schip in de haven van Hoorn te zien met historische maritieme activiteiten op het water. Ieder heel uur klinkt er een saluutschot.

In het openingsweekeinde is er zowel op zaterdag als op zondag tussen 12.00 en 17.00 uur een maritiem spektakel in de historische haven. Dat begint steeds met het lossen en laden van goederen met een houten sloep. Daarna volgt het aan boord hijsen van deze sloep die tijdens de grote reizen in de Gouden Eeuw als bijboot en verkenningsboot diende. Ten slotte volgt ieder heel uur een kanonschot.

Nooit eerder vertoond spektakel
Het vanaf het water optakelen en aan dek zetten van de sloep is een sinds de 17e eeuw nooit meer vertoond spektakel, vertelt coördinator Annemarie Pothaar. Hoe dat in zijn werk ging vier eeuwen geleden, weet de bemanning van de Halve Maen dankzij tuigagespecialist Ron Groenestein. ‘Hij behoort tot de vijf specialisten in Europa’, weet Annemarie. ‘De tuigage is speciaal voor het aan boord hijsen aangepast.

Bezoektijden

Het schip is het gehele weekeinde actief op het water en daarom niet te bezoeken. Het bezoekerscentrum op de punt van Oostereiland is wel het hele weekeinde open en gratis te bezoeken. Ook loopt er een team door de stad om de Halve Maen als schip van de Gouden Eeuw te promoten. Vanaf 13 april is de Halve Maen in april, mei en juni in de weekenden en op feestdagen weer open voor publiek. In de meivakantie is de Halve Maen iedere dag open, met uitzondering van Koningsdag. In juli en augustus is het schip iedere dag te bezoeken. Kijk voor actuele openingstijden op www.halvemaenhoorn.nl of volg de Halve Maen op facebook.com/halvemaenhoorn

Meezeilen
Net als voorgaande jaren is het mogelijk om op vrijdagavonden mee te zeilen met de Halve Maen. Boeken voor een drie uur durende tocht met soep, broodjes en hapjes en drankjes kan vanaf 3 mei. Omdat het het laatste jaar is dat de Halve Maen in Hoorn is, verwacht Annemarie Pothaar veel belangstelling voor deze vrijdagse zeiltochten. ‘De Halve Maen is Nederlands enig zeilende 17e-eeuwse replica. Dat blijft een unieke ervaring.’ Belangstellenden kunnen via de website een datum kiezen en boeken.