HOORN - Op vrijdagavond 15 december aanstaande presenteert maritiem kunstschilder Thijs Visser zijn portret van het fregat Huis te Warmelo. Hij vertelt over de voorstelling op het schilderij en hoe hij te werk is gegaan. Voorafgaand aan de schilderijpresentatie geeft Peter Swart van het Westfries Archief een korte inleiding over de achttiende-eeuwse bouwer van het schip. Fregat Huis te Warmelo


Het fregat Huis te Warmelo is een schip van de Westfriese admiraliteit dat in 1715 bij Finland verongelukte. Daarbij kwam een groot deel van de bemanning om het leven.

Drie eeuwen later werd het goed geconserveerde wrak van de Huis te Warmelo geïdentificeerd. De kanonnen met rolpaarden staan nog altijd op het bovendek. Het bijzondere scheepswrak is sinds 2018 wettelijk beschermd.

De Huis te Warmelo is in Medemblik gebouwd maar de scheepsbouwer kwam uit Enkhuizen. Zijn naam is Cornelis Willemsz Blaauwevlag. Wie was deze man en wat is over zijn scheepsbouwactiviteiten bekend? Aan de hand van documenten uit de collectie van het Westfries Archief schetst Peter Swart een beeld van hem.

Schilderij

In 2022 ging Thijs Visser uit Grootebroek de uitdaging aan om te reconstrueren hoe het fregat Huis te Warmelo eruit heeft gezien. Al jarenlang schildert hij schepen en maritieme voorstellingen. Thijs ging op zoek naar bronnen, maakte voorstudies en legde het Westfriese oorlogsschip zo realistisch mogelijk op doek vast. Het eindresultaat zal tijdens de schilderijpresentatie worden onthuld.

Daarnaast is een mini-expositie van voorstudies en kleinere proefschilderijen ingericht. Die kan tijdens de pauze en na afloop van de presentatie worden bezocht.

De schilderijpresentatie op vrijdag 15 december begint om 20.00 uur in het Westfries Archief, Blauwe Berg 5c, 1625 NT Hoorn. Toegang is gratis. Wel graag aanmelden via activiteiten@westfriesarchief.nl. U kunt maximaal 2 personen opgeven.