MEDEMBLIK - ‘Urban Sketching’ is een tekenstijl die door tienduizenden mensen over de hele wereld beoefend wordt. Urban sketchers tekenen niet uit hun hoofd maar wat ze ter plaatse zien. Dat kan een gebouw zijn of een machine. Op 23 maart komt een groot aantal leden van de Nederlandse afdeling tekenen in en rondom het Nederlands Stoommachinemuseum. Museumbezoekers worden uitgenodigd mee te kijken over de schouders van de tekenaars en kids kunnen zich inschrijven voor een gratis workshop ‘urban sketching’. Aan het eind van de dag is het resultaat te bewonderen in een ‘pop up expositie’. Ter gelegenheid van Wereldwaterdag (22 maart) is het museum 23 en 24 maart bovendien onder stoom!


Aan de hand van de Backer & Rueb stoommachine uit 1924, het vliegwiel en de centrifugaalpomp, die allen in werking worden gezet, zal tekst en uitleg gegeven worden over de werking van het stoomgemaal. Buiten worden de stoom aangedreven zaagmachine en de stoomhijskraan in werking gesteld en gedemonstreerd.


Indien de weersomstandigheden dit toelaten geven vrijwilligers buiten uitleg over de principes van waterbeheersing. Eveneens afhankelijk van het weer is Bubble Events uit Wervershoof aanwezig met waterbubbels waarin stoere kids in een grote waterbal (aangelijnd) een paar minuten over het water van de Kleine Vliet kunnen lopen. Bij slecht weer kunnen zij deelnemen aan onze speurtocht en zelf een miniatuur stoommachinemachine onder stoom brengen.


Dit wereldwaterweekend is onderdeel van een reeks jubileumactiviteiten in 2019. 150 jaar geleden werd het hulpstoomgemaal Vier Noorder Koggen in gebruik genomen. Bovendien vroeg James Watt 250 jaar geleden het patent aan voor zijn stoommachine.


Sinds 1985 biedt het stoomgemaal aan de Oosterdijk in Medemblik onderdak aan het Nederlands Stoommachinemuseum. De kerncollectie bestaat uit enige tientallen nog werkende stoommachines en bijna 100 stoommodellen die onderhouden worden door een grote groep enthousiaste vrijwilligers.

Programma 23 maart

10.00 uur Museum geopend (onder stoom, speurtocht)
11.00 uur Urban Sketchers aan de slag
13.30 uur Kinderworkshop (tot 15.00 uur) door urban sketcher Roger Klaassen (opgave via communicatie@stoommachinemuseum.nl max.15 deelnemers). Tekenmateriaal aanwezig, maar je eigen tekenset meebrengen kan natuurlijk ook.
16.00 uur Pop up expositie resultaten in ontvangstruimte (tot 17.00 uur)
17.00 uur Sluiting museum

De reguliere tarieven zijn van toepassing (kinderen tot 18 jaar €5, volwassenen €8, gratis met Museumkaart, speurtocht met bediening miniatuur stoommachines €2,50, Waterbubbels €2,50).