ALKMAAR/HOORN/DEN HELDER - Op de brandweerkazernes van Alkmaar, Den Helder en Hoorn is de afgelopen dagen ruim honderd kilo aan vuurwerk ingezameld. Particulieren konden hier dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag terecht om vuurwerk in te leveren.

Jan Nieuwenburg, burgemeester van Hoorn: “We zijn blij dat de mensen de gelegenheid hebben aangegrepen om vuurwerk in te leveren. Het is niet veilig om vuurwerk in huis te bewaren. Specialisten hebben het vuurwerk op verantwoorde wijze afgevoerd.”

Het ging in het algemeen om consumentenvuurwerk dat bijvoorbeeld al jaren op zolder of in de schuur ligt en waar inwoners vanaf wilden. Zoals verwacht werd er minder vuurwerk ingeleverd dan vorig jaar: er is al voor het tweede opvolgende jaar een vuurwerkverbod en mensen hebben al eerder de gelegenheid gehad oud vuurwerk in te leveren.

De actie was een gezamenlijk initiatief van de zeventien gemeenten in Noord-Holland Noord en de brandweer, om ervoor te zorgen dat mensen veilig van hun oude vuurwerk af kunnen komen. Het vuurwerk is door een gespecialiseerde afvalverwerker bij de kazernes opgehaald en wordt volgens de geldende voorschriften vernietigd.