HOORN - Westfries Museum, VOC-museumschip de Halve Maen en Museumhuis Bonck in Hoorn presenteren zich vanaf 1 april gezamenlijk met een combiticket Rondje Gouden Eeuw. Op nog geen kilometer afstand van elkaar in de historische binnenstad heeft Hoorn dit jaar drie musea van de Gouden Eeuw. Ter gelegenheid van Hoorn Stad van de Gouden Eeuw ontwikkelden ze gezamenlijk een combiticket met een speciale wandelkaart voor onderweg. De wethouders Samir Bashara van Cultuur en Erfgoed en Ben Tap van Toerisme en Economische Zaken en Stefan Kraft van Ermel van Hoorn Marketing kregen het eerste exemplaar overhandigd.

Het Westfries Museum aan de Roode Steen is al meer dan 140 jaar een museum van de Gouden Eeuw. Het presenteert die enerverende periode uit de geschiedenis van Hoorn niet alleen op traditionele wijze. In 2014 introduceerde het museum het programma de Gouden Eeuw Virtual Reality . Vanaf mei wordt dit vervangen door een geheel nieuw programma met de allernieuwste Virtual Realitytechnieken: Batavia 1627 VR.

In 2015 verwelkomde Hoorn VOC-museumschip de Halve Maen, met een bezoekerscentrum en ligplaats op Oostereiland. Het Westfries Museum kreeg het schip van de Amerikaanse eigenaar voor vijf jaar in bruikleen. Het is de enige 17e-eeuwse VOC-replica in Nederland die ook zeilt. Dit jaar is het laatste jaar dat het schip van de Gouden Eeuw in Hoorn onder de vlag van het Westfries Museum is te zien.

Museumhuis Bonck (1624) op de Binnenluiendijk is sinds 2018 in gebruik als museumhuis. Het huis, oorspronkelijk woning annex kantoor van koopman Bonck, is eigendom van Vereniging Hendrick de Keijser. In mei 2018 was Huis Bonck een van de vijf huizen die de vereniging als eerste openstelde als museumhuis. Het was achtereenvolgens koopmanswoning, linnenweverij, stadsboerderij en woonhuis.

Een dag of langer museumplezier

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen promoot dit en volgend jaar onder andere Hoorn en Enkhuizen in het buitenland als steden van de Gouden Eeuw. De stad Hoorn viert een jaar lang met tal van extra activiteiten dat ze Stad van de Gouden Eeuw is. Alle reden dus voor de drie musea om de handen ineen te slaan. Wie voor € 17,50 een combiticket koopt, heeft een dag lang museumplezier. Het is ook mogelijk om het museumbezoek over meerdere dagen te verspreiden. Het ticket is het hele jaar 2019 geldig.

Beschrijving van hoogtepunten onderweg
Om er ook een echt dagje uit van te maken, hebben de musea een handig binnenzakwandelkaartje laten maken met routes van en naar de drie musea. Op de achterkant staat een beschrijving van een aantal bijzondere gebouwen of kunstwerken onderweg.

Extra leuk is dat je ervoor kan kiezen een deel van de route met de watertaxi af te leggen. Kortingscoupons voor een Gouden Eeuw meeneemlunch of een driegangendiner in de historische Hoofdtoren maken de combiticket tot een complete 'Gouden-Eeuw-in-Hoornbelevenis'.

De wandelkaart is tweetalig, zodat ook buitenlanders er gebruik van kunnen maken.