HOORN - Open Monumentendag in Hoorn heeft afgelopen zaterdag een recordaantal bezoekers getrokken. De organisatie kijkt terug op een geslaagd en druk bezocht evenement. De monumenten in Hoorn staan goed op de erfgoed kaart.

Bezoekersgroei

Afgelopen zaterdag bezochten zeer veel mensen Open Monumentendag. Het hoogste aantal in 5 jaar tijd, en 20% meer dan afgelopen jaar. Op de meeste locaties wordt geteld en diverse locaties trokken meer dan 500 bezoekers. ‘We zijn als organisatie zeer tevreden. Wat opviel was dat ook zeer veel mensen buiten (de regio) Hoorn de monumenten hebben bezocht. We hadden veel mensen uit Amsterdam en zelfs bezoekers uit Rotterdam en Limburg. De informatiestand op de Roode Steen was continu druk bezocht, en was echt het centrale hart van het evenement. De monumenten in Hoorn staan goed op de erfgoed kaart.’ aldus Joost Buchner, voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Hoorn. ‘Daar zijn we heel blij mee en trots op. Daar doen we het voor. En dank aan alle sponsoren die hieraan hebben meegewerkt.’

Highlights

De toppers van de dag waren het 17e -eeuwse woonhuis aan de Bierkade, Museumhuis Bonck, de vele rondleidingen zoals op het Sint Pietershof en de ondergrondse waterloop aan ’t Glop. Ook de grootste luchtfoto van West-Friesland was een groot succes. Veel mensen zochten hun eigen woning op de kaart. Maar ook de historische schepen aan de Doelenkade en het Statenlogement trokken veel publiek.

Op vele locaties kon men genieten van muziekspel van muziekschool Boedijn en ook de kinderen hebben zich vermaakt: velen hebben een archeologisch bord beschilderd in de informatiestand. Veel bezoekers kwamen ook voor de gerestaureerde Noorderkerk, maar deelname bleek helaas op het laatste moment toch niet mogelijk in verband met de restauratie.

Uitdaging

De volgende editie van Open Monumentendag Hoorn vindt plaats op zaterdag 7 september 2019. ‘Ook dan streven we weer naar een fantastisch programma, met enkele nieuwe monumenten en activiteiten.’