HOORN - “RataPlan wil dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Dan wil je geen belemmeringen om te kunnen werken of om naar school te gaan”

Een brood voor je hele gezin of een pakje maandverband voor je tienerdochter? Te veel ouders in Nederland komen nog maandelijks voor deze lastige keuze te staan. Om mensen met een laag inkomen te ondersteunen, bouwt Stichting Rataplan daarom in Noord-Holland samen met Jumbo Monique mee aan Mootjes-minisupers. Dit zijn gele kastjes met gratis producten die bij bedrijven of particulieren in de voortuin of aan de gevel worden geplaatst. De nieuwste Mootjes-minisupermarkt is op woensdag 13 juli geplaatst naast de ingang van Kringloopwinkel RataPlan Hoorn.

Laagdrempelig

Het idee van de minisupers is dat mensen die weinig te besteden hebben er gratis uit kunnen ‘winkelen’. De Mootjes worden namelijk niet alleen gevuld met maandverband, maar ook met lang houdbare basisingrediënten uit het keukenkastje, zoals pasta, rijst en soep.

Met de levering van mooie tweedehands boeken voor in de kastjes maakt Kringloopwinkel RataPlan het aanbod compleet. Dit enerzijds om de ‘geestelijke honger’ te stillen, maar ook om het winkelen bij de gele minisupermarkten laagdrempeliger te maken: mensen stappen nu eenmaal gemakkelijker af op een kastje met gratis boeken dan een kastje met enkel hygiëneproducten. Wie een boek leent of terugzet, kan dan meteen een pakje maandverband of rijst meenemen. De boeken die RataPlan levert voor de minisupers zijn zorgvuldig uitgekozen: een toegankelijke mix voor zowel kinderen als volwassenen. Na het lezen mogen de boeken worden doorgegeven of teruggeplaatst voor de volgende boekenwurm.

Het Mootjes-project is een initiatief van supermarktondernemer Monique Ravenstijn. Aanleiding voor haar waren nieuwsberichten over de vele meisjes en jonge vrouwen in Nederland die niet genoeg geld hebben voor maandverband en tampons.

"Een bijzonder project waar we samen de schouders onder zetten.”

Stichting RataPlan en Jumbo Monique willen in Noord-Holland binnen nu en afzienbare tijd 25 gele kastjes bouwen. Met een ‘eigen’ Mootjes-minisuper op het terrein van de kringloopwinkel in Hoorn zet RataPlan daarbij een goede stap, zegt bestuurder Gert-Jan Dekker. Hij is er trots op dat RataPlan op deze manier kan bijdragen aan de strijd tegen armoede. “RataPlan wil dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Dan wil je geen belemmeringen om te kunnen werken of om naar school te gaan.

Dit is een bijzonder project waar we samen de schouders onder zetten. Ook jij kunt iets doen voor een ander. Altijd!”

De producten voor nieuwe Mootjes-minisupers worden in het begin aangeleverd door RataPlan en Jumbo Monique. Het idee is dat op den duur ook buurtbewoners de kastjes gaan bijvullen: een verwijzing naar het nabuurschap van vroeger. “Wij mogen weer leren om naar elkaar om te kijken”, zegt Monique. “Veel mensen willen dit wel, maar weten niet hoe. In hun beleving is bijvoorbeeld geld overmaken naar giro 555 ver van hun bed en ze hebben geen idee waar hun donatie heen gaat. Terwijl je bij de Mootjes gewoon rijst, maandverband of soep kan doneren. Dichtbij, laagdrempelig en zichtbaar.”

De nieuwe Mootjes-minisuper is op woensdag 13 juli om 14.00 officieel door Gert-Jan Dekker en Monique Ravenstijn geopend bij Kringloopwinkel RataPlan aan De Oude Veiling 56 in Zwaag (gemeente Hoorn). En daar blijft het niet bij, want op donderdag 14 juli wordt ook bij Kringloopwinkel RataPlan in Alkmaar een Mootjes-minisuper in de winkel geplaatst.

www.rataplan.nl