HOORN - De winnaars van de Gouden- Eeuwquiz zijn bekend. Kapitein Bram Nijenhuis van VOV-museumschip de Halve Maen reikte 7 juni op de Halve Maen de prijzen uit. De hoofdprijs ging naar Rakesh Sijmons. Hij won een zeiltocht voor 2 personen met de Halve Maen. De prijswinnaars kregen een rondleiding op het Schip van de Gouden Eeuw dat aan zijn laatste seizoen in Hoorn bezig is.De Gouden- Eeuwquiz stond in de glossy Hoorn Stad van de Gouden Eeuw, die dit voorjaar huis aan huis is verspreid in Hoorn en Westfriesland. De glossy was een initiatief van gemeente Hoorn en Hoorn Marketing in samenwerking met het Westfries Museum, omdat Hoorn dit jaar Stad van de Gouden Eeuw is.


Moeilijke vragen
Vooral de vraag hoeveel keer Hoorn op de wereldkaart staat leverde hoofdbrekens op. Behalve als hoofdstad van Westfriesland is Hoorn vernoemd in Kaap Hoorn (Chili) en in de Hoornse Eilanden (Stille Oceaan), ook wel Isles de Hoorn genoemd. Ook de vraag hoe de 500 jaar oude Oosterkerk ook wel bekend staat beantwoordde lang niet iedereen goed. Velen vulden ‘huiskamer van Hoorn’in. Het juiste antwoord is: Schipperskerk. Hier baden vissers en zeelieden om een behouden thuiskomst voordat zij het zeegat kozen. Of bedankten zij God voor een behouden terugkeer.


Overige prijswinnaars
Gitta Hoogewerf, Miriam Korver, Monique van Veen, Astrid de Wit, José Beers, Ellen Krab, Marijke Jongert, Yolanda de Ridder, Peter Baltus en Josephine Schipper wonnen kaartjes voor Batavia 1627 VR in het Westfries Museum. Het boek Het Schaduwspel over Jan Coen en Eva Ment van Simone van der Vlugt ging naar Dick Kollen, Isabelle van Cauwenberge en John Koomen. Bo Udink en Rick Steffens, allebei 9 jaar, wonnen het boek Jonge Helden van André Nuijens. Kaartjes voor de voorstelling Rembrandt & De Gouden Eeuw gingen naar Geeske van Langen.
De prijzen werden beschikbaar gesteld door Halve Maen Hoorn, Schouwburg Het Park, Westfries Museum en gemeente Hoorn.