HOORN - Wist u dat er in de tweede helft van de twintigste eeuw 63 panden in Hoorn zijn gekraakt? In het boek Kraken In Hoorn heeft de auteur Dirk Beemster alle kraakacties en de alternatieve jongerenbeweging van uit die tijd (hippies, krakers. provo’s en actievoerders) beschreven. Het boek van 125 pagina’s is verrijkt met talloze beelden uit die roerige tijd.


Zaterdag 6 juli vinden er in de Mariakapel aan de Korte Achterstraat in Hoorn van 14.00 – 16.00 uur feestelijke activiteiten plaats: Jack van Es, voorzitter van de Bas Baltus Publicatie Stichting presenteert het boek Kraken in Hoorn aan mevrouw Van der Ven, de wethouder van huisvesting van de gemeente Hoorn en aan Christiaan Heydenrijk, een vooraanstaand lid van de kraakbeweging destijds.

Vervolgens wordt de middag wordt gevuld met de muziek en beelden. De muzikanten (Maurits Fondse, BrittaMaria en hun dertienjarige zoon en drumtalent Herman) brengen het lied ‘De Jaren Zestig’ van Jan Boerstoel en twee protestsongs van Bob Dylan ten gehore.

In de ontvangstruimte draait een doorlopende PowerPointPresentatie met meer dan 100 beelden uit die tijd. In CinemaPerdu wordt de film DROP (45 minuten) getoond. Maar het mooiste van de middag is de ontmoeting van mensen, die elkaar misschien al vijftig jaar niet gesproken of gezien hebben.

Het boek Kraken in Hoorn is op de feestdag verkrijgbaar. De auteur Dirk Beemster signeert. Daarna is het boek te verkrijgen bij boekhandel Stumpel op het Grote Noord en in de winkel van Oud Hoorn op Onder de Boompjes.