NOORD HOLLAND - Het KNMI heeft code geel afgegeven voor gladheid. Door sneeuwbuien kan het de rest van de ochtend plaatselijk glad worden. Op Texel houdt de overlast naar verwachting nog iets langer aan.

Er zal geen dik pak sneeuw vallen, maar door de matige tot strenge vorst vriezen sneeuwresten snel aan en de wegen doen veranderen in levensgevaarlijke glijbanen.

Een camera van de Verkeersinformatiedienst registreert dat het boven de A9 al flink sneeuwt. Ook de ANWB waarschuwt voor de lichte sneeuw die her en der valt.

Files en vertraging

Her en der leveren de omstandigheden flinke files en vertraging op. Vooral rond de hoofdstad is het momenteel erg druk. Door ongelukken op de A1 ter hoogte van Naarden en Diemen staat er 18 kilometer file richting Amsterdam.

Op de A2 tussen Maarssen (Utrecht) en knooppunt Holendrecht komt het verkeer over een afstand van 13 kilometer slechts mondjesmaat vooruit. De gladheid op de snelweg levert een kwartier vertraging op, meldt de VID.

Ook het verkeer op de A4 ondervindt last van de winterse omstandigheden: zo komt het verkeer uit zuidelijke richting bij Schiphol in een file terecht. De opstopping lost pas weer op bij knooppunt Badhoevedorp, wat betekent dat het verkeer over vier kilometer stilstaat.

Verkeer op de A9 en A10 moet ook rekening houden met file, al komt dat niet uitsluitend door de winterse neerslag. Zo liggen er op de A10 tussen Watergraafsmeer en Coenplein buizen op de weg.

Texel

Naar verwachting is de sneeuwoverlast rond 11.00 uur voorbij. Op Texel, waar het de afgelopen dagen al vaker heeft gesneeuwd, kan de overlast langer duren.

Lees ook: Gevoelstemperatuur tot -15 graden! Het wordt heel erg koud vanochtend

Opvallend is dat het KNMI voor de Wadden ook waarschuwt voor stuifsneeuw. Dat is sneeuw die al is gevallen, maar door de harde wind makkelijk opstuift en het zicht belemmert.