HOORN - Wie in de Middeleeuwen ziek werd verlaatte zich op één van de vele huishoudmiddeltjes die van moeder op dochter werden doorgeven. En mocht dat niet baten, dan hielp wellicht een drankje van een kwakzalver of een schietgebedje bij een heiligenbeeld. Artsen waren er niet. In gasthuizen kwamen vermoeide reizigers en pelgrims op krachten. In het Oude Mannenhuis op het Dal zaten zwakbegaafden, criminelen en dronkaards bij elkaar. Echte zorg was er niet.


Tijdens deze wandeling nemen de gidsen van Oud Hoorn u mee langs straten en gebouwen die met verschillende vormen van zorg te maken hadden: lichamelijke en geestelijke zorg, armen-, wezen- en ouderenzorg.


Onderweg komen we onze eerste échte stadsdokter tegen. Nadat Velius in Italië promoveerde in de geneeskunst kwam hij in 1594 terug naar Hoorn.


Velius zal een voorproefje geven van een kruidenbrouwsel, in zijn tijd het panacee tegen alle kwalen.De Ziek en Zeer wandeling start vrijdagavond 12 juli om 19:30 uur vanaf de Roode Steen. Deelname is gratis. Ga voor meer informatie naar www.oudhoorn.nl